O nouă ediție a Festivalului lăutarilor. Interzis cu instrumente electronice

Comuna Bolboși găzduiește, de 35 de ani, Festivalului Lăutarilor Gorjeni, un eveniment devenit tradițional pentru județul Gorj. Anul acesta are loc pe data de 12 septembrie 2024, începând cu ora 16:00, în Dumbrava Ohaba din Bolboși.

Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT) și Primăria Bolboși, festivalul își propune să păstreze și să valorifice autentica tradiție lăutărească a regiunii.

Festivalul este dedicat tarafurilor lăutărești tradiționale, care utilizează instrumente clasice precum vioara, fluierul, braciul, chitara și basul, fără a include elemente electronice, pentru a respecta fidel cântecul și portul popular autentic. În competiție vor intra interpreți și formații din județul Gorj, iar evenimentul este structurat în două secțiuni: tarafuri și rapsozi.

Participanții trebuie să respecte anumite reguli stricte: tarafurile trebuie să fie formate din 3-5 persoane cu vârsta minimă de 18 ani, iar rapsozii înscriși trebuie să aibă peste 30 de ani. Fiecare taraf are posibilitatea de a prezenta, pe lângă programul propriu, și 1-2 rapsozi, care vor interpreta o baladă sau doină și un cântec de joc. Costumul popular este obligatoriu pentru toți participanții, iar programul fiecărui taraf nu poate depăși 10 minute.

Trofeul Festivalului, în valoare de 2.500 de lei, va fi acordat de CJCPCT Gorj, însă laureații premiului I de la ediția anterioară nu vor mai putea concura în acest an. În plus, un instrumentist care evoluează într-un taraf nu poate face parte din altă formație. Înscrierea participanților va avea loc la fața locului, începând cu ora 15:00, iar sonorizarea va fi asigurată de organizatori.



 

Vizualizări: 2,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: