O mână de voluntari salvează un crâmpei de istorie din Gorj

Ambulanța pentru Monumente a început misiune în satul Groșerea, din Aninoasa. 30 de voluntari veniți din toate colțurile țării și-au unit forțele să salveze Cula Crăsnaru de la dispariție. Impunătoarea clădire risca să se facă una cu pământul dacă nu se intervenea în ultimul ceas. Și fac asta voluntarii, dar au nevoie de o mână de ajutor să ducă planul la bun sfârșit. 

A fost deja dat jos acoperișul. Meșterii și studenții voluntari încearcă să recupereze ce se mai poate din materialele vechi. Ca un puzzle, completează cu piese noi. "Și mai mare provocarea e să-l asamblăm pe jos și să-l ridicăm cu macaraua. Putem păstra încă foarte mult. Noi îi numim martori. Are încă foarte mulți martori după care putem lucra și la lemnărie, și la zidărie", a spus Ștefan Vaida, unul dintre voluntari.

Sunt studenți veniți din toată țara la Aninoasa. Își petrec vacanța de vară salvând cula de la Groșerea.

Radu Popa e în anul V, la Facultatea de Arhitectură din Timișoara. Fiecare vacanță de vară pentru el e sinonimă cu voluntariatul pe șantier. Și nici în acest an nu a făcut excepție: "Noi suntem ca o familie. Mergem peste tot și salvăm aceste monumente istorice. Vorbind despre acest monument, e impresionant. Mai sunt puține ca acesta la noi în țară și încercăm să le salvăm".

"Asta e bucuria noastră!"

Cel mai vârstnic înțelept vine din Alba. Nicolae Toader e cel mai iscusit meșter din echipă, iar tinerii sunt dornici să învețe să cioplească lemnul. "Toți pun mâna și vor să învețe, pentru asta au venit. Am lucrat și în Banat, avem o biserică lângă Făget. De acolo am venit aici. Am lucrat la cula din Șiacu. Prin toată țara mergem. Asta e bucuria noastră", ne-a mărturisit domnul Nicolae. 

Situată pe o colină, impozanta clădire risca să se facă una cu pământul. Atât este de degradată. Statului i-a fost greu să intervină pentru că nu e proprietar. Cula are doi proprietari, dar de unul nu se mai știe nimic. Ar fi în Statele Unite ale Americii, dar nu a fost găsit. Cel de-al doilea și-a dat acordul ca asociația să facă reparațiile urgente pentru ca monumentul să nu se piardă mai ales că se află pe lista celor pe care statul român le vrea în UNESCO. 

Voluntarii au nevoie și de donații, nu doar de o mână de ajutor pe șantier. "A fost o estimare undeva la 42 de mii de euro. Sperăm să ajungă acești bani. Încă nu-i avem pe toți. Am strâns mai mult de jumătate, dar încă mai este nevoie", a spus Carina Tataranu, de la Asociația "Inima Olteniei". Cinci săptămâni au în plan voluntarii să rămână în Gorj. Sunt 100 de oameni ce vor da o mână de ajutor pe șantier. La final, numele donatorilor vor fi scrise pe șița ce va acoperi clădirea.

Comunitatea i-a primit cu brațele deschise. Oamenii din sat gătesc pentru voluntari în fiecare zi. Le duc mâncarea fie pe deal, la culă, fie la grădinița pe care a amenajat-o primăria și care le-a devenit casă până își termină misiunea în sat.

Galerie foto


Vizualizări: 3,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: