O femeie de 71 de ani, condamnată pentru fals în acte la Cadastru

O femeie de 71 de ani din Târgu Cărbunești a fost condamnată pentru că a dat o declarație falsă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

Bătrâna pierduse terenul în instanță, dar apoi a dat o declarație pe propria răspundere că îi aparține.

„Condamnă inculpata Neicuşi Margalina, la pedeapsa de 4.800 lei amendă penală, echivalentul a 240 zile-amendă înmulţit cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații prev. de art. 326 Cod penal, care se va executa conform art. 559 C. proc. pen. Pune în vedere inculpatei dispoziţiile art. 63 Cod penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, în caz de neexecutare cu rea-credinţă, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii“, a stabilit Judecătoria Târgu Cărbunești.

Potrivit rechizitoriului, bătrâna a deținut un teren pe care l-a pierdut în urma unui proces, dar, cu toate acestea, a dat o declarație pe propria răspundere că acesta îi aparține: „În plângerea formulată, persoana vătămată a reclamat că deţine un teren în suprafaţă de 929 mp, care se învecinează la est şi la sud cu proprietatea numitei, iar în urma unui proces civil avut cu aceasta, instanţa civilă a dispus prin hotărâre judecătorească definitivă constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate eliberat în favoarea numitei Neicuşi Margalina şi a actelor premergătoare emiterii acestuia. Ulterior, deşi cunoştea că nu mai deţine titlu de proprietate valabil, Neicuşi Margalina a declarat în fals la O.C.P.I. Gorj că deţine titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren intabulând terenul respectiv. (...)

Din declaraţia martorului, inginer cadastru, a rezultat că a efectuat cadastrul la solicitarea numitei, conform documentelor prezentate de aceasta. La momentul respectiv, a verificat în baza de date a A.N.C.P.I. şi a constatat că titlul de proprietate al acesteia este valabil. Inginerul a susţinut că a făcut măsurători la faţa locului. (...). De asemenea, instanţa are în vedere că inculpata este în vârstă de 71 de ani,  pensionară,  necăsătorită (văduvă) și este o persoană bine integrată în societate.

Aşadar, faţă de ansamblul împrejurărilor în care a fost comisă infracţiunea, de gravitatea acesteia, dar şi de situaţia personală a inculpatei, instanța apreciază că nu se impune doar stabilirea unei pedepse, fiind necesară aplicarea acesteia, însă dintre pedepsele alternative instanța va alege pedeapsa amenzii, apreciind-o ca suficientă în vederea reeducării inculpatei, și nu închisoarea care nu ar fi proporțională și nu ar fi aptă a contribui într-o mai mare măsură la atingerea scopului pedepsei“, au constatat procurorii.

Vizualizări: 10,616

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: