Nunțile gorjenești, oferite operatorilor de turism

Nunţi tradiţionale, cu obiceiuri vechi de sute de ani, vor avea loc periodic la Muzeul Curtişoara, pentru atragerea turiştilor în Gorj. Locuințele din lemn prind viață grație artiștilor de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, care, pentru câteva ore, devin actori în dorința de a promova județul, dar și pentru a-i ajuta pe turiști să vadă obiceiuri vechi de secole.

nunta_curtisoaraNunta jucată de aceștia cuprinde toate episoadele cu care gorjenii sunt obișnuiți la un astfel de eveniment important din viața lor, de la „adăpatul miresei” și „bărbieritul mirelui”, până la pețitul la nași și strigatul darului. Totul este destinat în special turiștilor care vin să viziteze mănăstirile din nordul județului, celor care urcă pe Transalpina și vin până la Târgu Jiu pentru a vedea operele lui Brâncuși.

Aplicație pentru telefoanele inteligente

Pentru acești turiști va fi creată spre sfârșitul anului o aplicație disponibilă pe telefoanele inteligente, la Curtișoara ajungând la sfârșitul săptămânii trecute reprezentantul unei companii franțuzești care lucrează la o astfel de aplicație. Ea ar urma să îi ajute pe cei care merg să viziteze anumite locuri să afle mai multe informații despre zona respectivă, nunta_la_curtisoarIorel Barghim venind tocmai din Israel pentru a vedea nunta de la Curtișoara și a furniza informații companiei franceze cu care colaborează în proiectul respectiv. „E foarte frumos ceea ce se întâmplă aici. Totul e autentic, tradițional, și am venit pentru a ajuta la realizarea unei aplicații de promovare turistică. Lucrez pentru o companie franceză care dezvoltă o asemenea aplicație și colaborez cu Consiliul Județean pentru a promova lucrul acesta. Caut lucruri speciale și acesta e un lucru special”, a spus oaspetele amintit, acesta declarându-se extrem de încântat de ceea ce a văzut la Curtișoara.

Nunta respectivă le-a reamintit și localnicilor mai în vârstă cum se desfășura evenimentul respectiv odinioară, dar și cât de diferite sunt obiceiurile din ziua de azi. „Nunțile de azi sunt simple, unii se duc la notar sau nici măcar acolo și consideră că s-au împreunat. Pe vremuri era altfel și tocmai aici e farmecul”, a spus unul dintre localnici.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: