Noua formulă de calcul pentru salariul minim în 2025
![](/img/zoom_in.png)
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că va fi adoptat un nou mecanism de calcul pentru salariul minim pe economie. Această nouă formulă va face orice creștere de salariu mult mai predictibilă.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut este de 4050 lei lunar, în creștere cu 9,4% față de nivelul precedent, de 3700 de lei. Salariul minim orar este de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună, conform HG 1505/2024.
La un salariu minim brut de 4.050 lei pe lună, salariul minim net pe care un angajat îl primește „în mână” este de 2574 lei, cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei din salariul minim (OUG 156/2024 - ordonanța-trenuleț).
Astfel, pe net, angajatul primește 211 lei mai mult la salariul minim, în creștere cu nici 9% față de nivelul precedent al salariului minim net, care a fost 2363 lei pe lună. De majorarea salariului de bază minim la 4050 lei beneficiază 1,82 milioane salariați.
Prim-ministrul a anunțat că Executivul va aproba un proiect de hotărâre referitor la modalitatea în care va fi actualizat salariul de bază minim brut. Este vorba despre noua formulă de calcul pentru salariul minim european. Astfel, leafa românilor va fi actualizată ținându-se cont de rata inflației și de productivitatea muncii. Marcel Ciolacu a subliniat că prin acest mecanism, evoluția salariului minim va fi „mult mai predictibilă”.
”Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Conform proiectului, Ministerul Muncii se va ocupa de actualizarea salariului minim în colaborare cu o instituție de cercetare. Aceasta va trebui să fie specializată atât în analiza, cât și în „evaluarea de impact a politicilor” din sectorul pieței muncii.
Vizualizări: 578
Distribuie Trimite pe WhatsApp