Nou!!! Restaurant cu specific ciobănesc, la Novaci

Primul restaurant cu specific ciobănesc a fost deschis weekend-ul trecut la Novaci. Proprietarii localului situat chiar în centrul orașului sunt soții Băbu, care dețin o stână cu câteva sute de oi. Aici, turiștii care tranzitează zona, și nu numai, sunt serviţi cu tocan de oaie sau de vițel, delicatese pregătite după rețete moștenite din moși-strămoși. Pe lângă faptul că prețurile sunt mai mult decât rezonabile, cei care vor lua masa la acest restaurant vor putea să asiste la prepararea bucatelor.

Restaurantul "Popas Transalpina" din Novaci a fost inaugurat sâmbătă seara. Pe acorduri de muzică populară, cei prezenți la eveniment s-au bucurat de primele gustări, pregătite chiar de proprietarii localului. Restaurantul a fost decorat în stil rustic. "Ideea de a deschide un astfel de restaurant se datorează succesului pe care l-am avut cu mâncarea tradițională la Stâna Ștefanu, pe Transalpina, la 7 km de Obârșa Lotrului și 18 km de la Rânca. Mâncarea care o servim la acest restaurant este pregătită cu produse din gospodăria noastră, avem oile noastre, vițeii noștri. Avem 700 de oi și 12 vaci. Întâmpinăm clienții cu sarmale cu smântână și mămăligă sau brânză cu mămăliguță, tocan de oaie și tocan de vițel. Și vinul, țuica, siropul de muguri de brad, provin tot din gospodăria noastră", a declarat Mărioara Băbu, proprietara localului.

Tocanul, pregătit după o rețetă străveche

Dl_Dede_a_pregatit_primul_tocan_la_noul_restauraSpecialitatea casei este tocanul de oaie, pregătit la cârlig, după o rețetă străveche. Însuși cunoscutul bucătar Horia Vârlan a cerut informații în legătură cu prepararea acestei delicatese. "I-am dat sfaturi pentru că i-a plăcut. A venit vara trecută pe Transalpina și m-a întrebat cum se face de este tocanul așa de bun. La noi nu se pune decât grăsimea animalului. Prima dată se pune unsoarea, în special seul, se fierbe puțin, după aceea se adaugă carnea. Se adaugă puțină apă și se fierbe la foc slab. Apa seacă, iar carnea rămâne fragedă. Când e trei sferturi fiartă, se adaugă sarea. Eu am fost de mic copil plecat cioban, la noi așa s-a făcut din moși-strămoși. Facem tot la ceaun, la tuci. Clienții pot să vadă cum se gătește tocanul, nu-i aduci omului din spate, de undeva. O să facem o copertină mai încăpătoare",  a spus Gheorghe Băbu, proprietarul restaurantului, cunoscut ca Dede din Novaci.   

Au venit de departe pentru specialitatea casei

La inaugurarea restaurantului cu specific ciobănesc au fost prezente persoane care au străbătut câteva sute de kilometri pentru un tocan de miel. "Venim de la Câmpulung Muscel. Suntem patru colegi, astă-vară am fost la stână și ne-a plăcut tot ce a fost acolo. Acum am venit special ca să servim această brânză cu mămăliguță, smântână și mai ales acest tocan deosebit. Pentru aceste delicatese tradiționale românești am străbătut drum lung", a spus Liviu Iana.

Aprecieri

preparateReprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale din județ apreciază inițiativa proprietarilor de a înființa un astfel de restaurant. "Ar fi îmbucurător ca și alți fermieri să urmeze exemplul soților Băbu. În comerț se găsesc tot felul de produse care nu sunt sănătoase pentru noi. Fermierii noștri pot să asigure o mâncare sănătoasă, o mâncare tradițională. Dânșii sunt unii dintre cei mai mari fermieri ai orașului Novaci și desfac produsele pe care le recoltează de la animalele dumnealor", a comentat Ion Chirciu, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Ovine-Caprine Gorj.

Proprietarii restaurantului au în plan ca în viitorul apropiat să adauge la meniu și preparate din pește. O porție de tocan cu mămăligă costă între 10 și 12 lei.

Vizualizări: 2,209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: