Noi critici ale ministrului Energiei la adresa conducerii CEO
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că este dezamăgit de modul în care conducerea CE Oltenia gestionează programul de investiţii de mediu. Într-o conferinţă de presă, acesta a declarat că CEO a realizat doar două din cinci proiecte de mediu asumate. De asemenea, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de inexistenţa unor stocuri de cărbune pentru iarnă.
Noi declaraţii ale ministrului Victor Grigorescu despre conducerea CE Oltenia. "Avem o serie de dezamăgiri (...) Doar două dintre proiecte din cinci sunt finalizate", a spus Grigorescu, întrebat intr-o conferinţă de presă ce măsuri va lua în privinţa conducerii companiei. Reamintim că ministrul a declarat de mai multe ori, cu privire la CE Oltenia, că nu tolerează o conducere cu probleme de integritate şi chiar l-a sfătuit pe directorul general Laurenţiu Ciurel să demisioneze. În replică Laurenţiu Ciurel a declarat că nu pleacă. El solicita să-i fie evaluată activitatea, dar în acelaşi timp declara că i se pare „forţat“ să fie evaluat pentru rezultatele negative din 2014. Practic, Ciurel ar fi trebuit evaluat şi demis de la începutul anului 2015, când situaţiile financiare au arătat o pierdere de 150 de milioane de euro.
Acum însă apare problema lipsei investiţiilor de mediu. Cel mai cunoscut caz este investiţia de 95 de milioane de euro atribuită Romelectro pentru reabilitarea grupului 7 de la Turceni. Investiţia ar fi trebuit finalizată de acum trei ani. CE Oltenia a hotărât închiderea grupului 6 de la Turceni, care avea o serie de investiţii de mediu şi un credit de 200 de milioane de euro de la BERD, şi mutarea instalaţiei de desulfurare pe grupul 7. Creditul obţinut cu greu a fost anulat de BERD pentru că CEO nu a tras nicio sumă din acest împrumut, în perioada prevăzută în contract, dar s-au plătit comisioane în valoare de 13 milioane de lei.
De asemenea, CE Oltenia a renunţat la proiecte pentru care obţinuse finanţare prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) al Guvernului. Prin PNI, CE Oltenia i se acceptaseră 9 proiecte, dar la finalul lunii noiembrie a renunţat la 4 din ele ce însumau investiţii de 2 miliarde de euro.
STOCURI
Ministrul Energiei a mai vorbit şi despre lipsa stocurilor de cărbune, atât la CE Oltenia, cât şi la CE Hunedoara. El a mai spus că la ora aceasta nu există un program privind aprovizionarea cu energie pe timpul iernii, deşi ar fi trebuit aprobat unul de la începutul toamnei. Directorul de departament din CE Oltenia, Ion Ruşeţ, a declarat la un post local de televiziune că producătorul de energie are în depozite un milion de tone de cărbune.