Niciun promovat la Bac. Primarul vrea să transforme liceul în şcoală profesională
Liceele din Turburea şi Stoina nu au niciun absolvent care să fi promovat examenul de Bacalaureat în acest an. În prima localitate amintită, situaţia este deja una cu repetiţie, pentru că la fel au stat lucrurile şi anul trecut. Conducerea liceului şi primarul încearcă să transforme unitatea în şcoală profesională de anul viitor, convingerea acestora fiind că lucrurile ar deveni mult mai interesante pentru copiii din zonă.
În ciuda faptului că niciun copil nu a promovat Bacul nici anul acesta, înainte de contestaţii, primarul Ion Bîrcă se declară mulţumit de faptul că, spre deosebire de anul trecut, când promovabilitatea a fost aceeaşi, notele de anul acesta sunt mai mari. Absolvenţii au luat note şi de 8 la unele materii, dar au picat la Matematică, în ciuda meditaţiilor care le-au fost oferite gratuit la şcoală.
Ion Bîrcă afirmă că, din punct de vedere al administraţiei locale, elevilor le-au fost asigurate condiţii optime pentru a învăţa. Mai rămâne şi ca tinerii să îşi dorească lucrul acesta, de regulă elevii înscrişi la liceul din Turburea fiind absolvenţi de gimnaziu cu note foarte mici.
„Am încercat să facem meditaţii cu ei şi profesorii au cuplat. La Capacitate au luat 91%, iar aici nu au rămas cei mai buni, ci cei mai slabi. Cei buni s-au dus la Târgu Jiu. Până punem lucrurile la punct aici mai durează. Avem şi profesori care în timpul orelor stau pe Facebook. I-am prins eu în timpul anului şcolar. Inspectoratul Şcolar a trimis inspectori aici şi a început să se facă treabă, dar mai e de lucru. Eu cred că suntem pe drumul cel bun. Dacă nu luam noi copiii la acest liceu, întreb şi eu, ce se întâmpla cu aceşti copii. Soluţia pentru mediul rural este şcoala profesională, pentru că mulţi vor să înveţe o meserie. Şi eu am făcut şcoala profesională, ştiu cât de greu a fost, pentru că vin dintr-o familie cu trei copii. Bacul nu l-am luat pentru că au fost şi interese politice. Când intri într-o asemenea bătălie trebuie să ţii sabia sus şi să te uiţi şi în stânga şi în dreapta”, afirmă Bîrcă.
Directorul liceului din Turburea, Gheorghe Benegui, speră ca după contestaţii să existe măcar un absolvent care să promoveze bacalaureatul. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut, iar acum o elevă are nevoie de 4 sutimi pentru a prinde media 6.00 cu care să promoveze Bacalaureatul. Astfel, Benegui e convins că după contestaţii liceul va ieşi din zona ruşinoasă a unităţilor de învăţământ cu zero promovaţi la Bac. „Anul trecut am avut un absolvent după contestaţii. Şi anul acesta sperăm la unul care să ia peste 6.00, pentru că avem unul cu 5,96. Avem copii mai buni anul acesta, şi cu note de 7 şi 8, au luat la două discipline, dar s-au încurcat la a treia. Matematica a fost mai dificilă şi toţi s-au încurcat. Ar trebui transformarea liceului în şcoală profesională pentru că pe copii asta îi interesează. Avem contracte cu agenţi economici încheiate în acest sens, pentru bucătari, ospătari, manichiuriste, pedichiuriste, asta îi interesează pe copii, iar cine vrea să înveţe aşa ceva, am dori să vină la noi la liceu pentru a învăţa o asemenea meserie. Sper ca de anul viitor să avem o astfel de variantă”, spune şi Benegui.