Negomir, comuna-şantier. Primar: Avem investiţii în toate satele
Comuna gorjeană Negomir a devenit un mare şantier. În această perioadă au loc lucrări de introducere a reţelelor de apă şi canal în toate satele comunei, de modernizare a unor unităţi de învăţământ, precum şi de refacere a numeroase poduri.
Lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canal sunt în curs de finalizare la Ursoaia şi Negomir, iar în alte şapte sate au demarat de curând. Prin acest proiect, toate gospodăriile vor beneficia de apă şi canalizare, fiind prinsă în proiect şi partea de racorduri şi branşamente. Aşadar, cetăţenii nu vor fi nevoiţi să plătească vreun leu pentru branşarea la reţele. Autorităţile locale ştiu că este vorba de o investiţie grea şi au făcut un apel la cetăţeni pentru a le oferi sprijin societăţilor care vor executa aceste lucrări. „Comuna nu arată prea bine în momentul de faţă, având în vedere că e un întreg şantier. În toate satele lucrăm la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare. Sunt spre finalizare satele Ursoaia şi Negomir. Alimentarea cu apă este gata, încă nu s-a făcut recepţia, la canalizare mai sunt mici lucrări şi vor fi finalizate până la sfârşitul acestei luni. Deja am dat autorizaţia şi ordinul de începere pentru demararea lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, un proiect integrat, pentru satele Artanu, Orzu, Paltinu, Valea Racilor, Raci, Condeeşti şi Nucetu”, a declarat Tudor Oiţă, primarul comunei Negomir.
Conform proiectului, lucrările trebuie finalizate în doi ani, însă autorităţile locale speră ca recepţia să fie făcută mai repede. Lucrările sunt realizate de o asociere de două firme, care lucrează simultan în cinci zone.
Totodată, Primăria Negomir va demara anul acesta şi lucrările pentru refacerea a cinci poduri. Două în satul Artanu, iar celelalte în Condeeşti, Ursoaia şi Negomir. Mai mult, autorităţile locale îşi doresc ca, până la finele anului, cel puţin trei dintre poduri să fie gata.
Școli şi grădiniţe moderne
Toate aceste lucrări sunt finanţate din fonduri guvernamentale, atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Valoarea investiţiilor este de peste 25 milioane lei, fiind prinse pentru modernizare şi două unităţi şcolare. Mare parte din lucrările de la interiorul unităţilor şcolare au fost executate. Școlile au fost şi dotate cu echipamente de înaltă tehnologie. „Este vorba de Școala Primară Raci şi Școala Gimnazială Raci. După finalizarea acestor lucrări, şcolile vor avea autorizaţie de funcţionare, toalete în interior, plus că vom avea şi autorizaţia ISU. Prin acest program, şcolile vor fi reabilitate în totalitate. Este un proiect în valoarea de 900 mii lei. Mă bucură faptul că au fost eligibile şi dotările. De peste 150 de mii de lei au fost procurate laptopuri, imprimante, table inteligente, video-proiectoare. O să fie o şcoală modernă din toate punctele de vedere”, a mai spus primarul din Negomir.
De asemenea, o grădiniţă din satul Raci, care s-a desfiinţat în urmă cu aproximativ 5 ani, a fost prinsă la finanţare, iar în cel mai scurt timp vor începe lucrările de reabilitare a clădirii. Astfel, preşcolarii vor studia în curând într-o unitate modernă. Dotările necesare au fost deja achiziţionate, fiind depozitate la sala de sport până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
Preşcolarii din zona de centru a comunei studiază din acest an într-o nouă grădiniţă. Imobilul a fost construit de la zero, dispune de grupuri sociale în interior, atât pentru cei mici, cât şi pentru dascăli. Este vorba de o investiţie în valoare de 500 de mii de lei, realizată din fonduri europene atrase prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale „Copiii sunt foarte încântaţi. Este o clădire modernă şi cu dotări de ultimă generaţie”, a explicat primarul Oiţă. Două grupe de preşcolari, din Negomir şi Ursoaia, studiază în noua grădiniţă.