Negocierile CCM, suspendate! Ameninţări cu grevă şi proteste!
Sindicatele din minerit şi energie au suspendat negocierile Contractului Colectiv de Muncă (CCM), pentru cinci zile. În această perioadă, federaţiile semnatare ale contractului au înştiinţat în scris Ministerul Energiei, Consiliul de Supraveghere şi Directoratul CE Oltenia privind posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, dacă nu se renunţă la tăierea veniturilor minerilor şi energeticienilor cu aproape 40%. Miercuri, 500 de membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) vor să picheteze sediul secundar al CE Oltenia dacă vor primi avizul primăriei Târgu Jiu.
Cele patru federaţii care participă la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) - FNME, Federaţia „Univers“, Federaţia „Energetica“ şi Sindicatul Petrom - au decis, de comun acord, să suspende negocierile, timp în care vor face procedura legală pentru declanşarea conflictului de muncă. Ei cer ca administraţia CE Oltenia să nu reducă sau să elimine vreun drept al angajaţilor. CE Oltenia a anunţat tăierea sporului de carieră, a mesei calde, reducerea primei de vacanţă şi a celor acordate de sărbători şi Ziua Meseriei, eliminarea biletelor de odihnă, dar şi reducerea transportului.
Conflict de muncă şi miting cu 5.000 de oameni
Miercuri, FNME începe pichetarea sediului Diviziei Miniere, iar săptămâna viitoare cele patru federaţii semnatare ale CCM vor să facă un miting cu 5.000 de persoane. Încearcă să convingă administraţia să renunţe la acele măsuri, în primă fază prin pichetări şi discuţii pe la minister. „Toate federaţiile au fost de acord, probleme cu au fost cu cei de la SMEO care voiau să mai negociem alte articole, protecţia muncii şi altele... Am hotărât să suspendăm negocierile, am trimis adrese la minister şi la companie. Nu acceptăm ca salariaţii să piardă. Suntem dispuşi să ajungem la declanşarea conflictului de muncă. Vom respecta toate procedurile legale“, a declarat Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia şi vicepreşedinte FNME.
În plus, FNME a cerut autorizarea unui miting de protest cu 500 de membri, la sediul Diviziei Miniere. Federaţia va afla astăzi dacă primăria aprobă sau nu pichetarea. Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu, a dat de înţeles, ieri, că va da aviz pentru pichetarea sediului secundar CE Oltenia. „Reluăm pichetarea pentru că noi am şi spus, în decembrie, că suspendăm protestul pentru că ni se promisese economia la fondul de salarii. Ori acum nici economia la fondul de salarii nu vor să ne-o dea. Aurel Medinţu a spus atunci că există câte 650 de lei de om“, a mai spus Mitrescu.
Unitate între liderii de sindicat
Liderul sindical a mai spus că sindicatele au hotărât inclusiv organizarea unui miting cu 5.000 de oameni. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a respins acuzaţiile liderilor de la FNME, şi spune că sindicatul său este de acord cu toate deciziile luate de federaţii. „Nu este adevărat (n.red- că s-ar fi opus suspendării negocierilor). Chiar solicităm întâlniri cu ministrul Energiei, cu conducerea complexului şi să încercăm să găsim rezolvare. Suntem dispuşi să ajungem şi la grevă, ca ultimă soluţie. Aceste măsuri sunt efectiv dramatice pentru toţi salariaţii CE Oltenia. Au şi ei familii, au necesităţi. Mandatul pe care l-am primit, noi cei de la SMEO, este să nu pierdem absolut nimic şi toate hotărârile vor fi luate de oameni. Vrem ca la deciziile acestea foarte importante, vom vorbi cu oamenii şi ei vor lua decizia. Avem mandat să nu pierdem absolut nimic“, a declarat Gabriel Căldăruşe.
SUSŢINERE
Administraţia CE Oltenia este susţinută şeful judeţului, Ion Călinoiu. Acesta din urmă a fost criticat de liderul sindical Dan Pîrvulescu. „Am citit în presă că domnul Călinoiu spunea că nu e nicio problemă pe anul 2015 în CEO. Păi sunt de acord că atâta timp cât dânsul nu şi-a atins ţinta aceea de 1000 de lei de salariat. Pentru dânsul nu va fi nicio problemă până când salariaţii nu vor avea 1000 de lei pe lună“.