Negocieri blocate, dar cu protocol semnat
S-au certat şi încă se mai ceartă, se acuză de o grămadă de interese, dar cu toate acestea, filialele judeţene ale PSD şi PDL au un protocol semnat pentru împărţirea funcţiilor de conducere din Gorj. Negocierile dintre cele două partide rămân blocate, de negociat mai fiind acum doar „oscioarele” de prin judeţ.
Surse din rândul ambelor filiale ne-au confirmat faptul că un astfel de protocol a fost semnat cu două săptămâni în urmă, cu puţin timp înainte ca social-democraţii să anunţe că se ridică de la masa negocierilor. În acea perioadă tocmai apăruse pe piaţă un interviu cu liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, interviu în care edilul şef de la Târgu Jiu preciza cam cum va fi tranşat ciolanul la nivel de judeţ. „Atât PD-L cât şi PSD-ul vor primi o repartiţie după ministerele pe care le ocupă la nivel central cele două partide. Se va merge pe negocieri, adică directorii generali să fie de la partidul care conduce ministerul respectiv şi directorii adjuncţi să fie de la celelalte partide, căutându-se o îmbinare”, spunea Cârciumaru atunci, lucru care, în mare s-a şi realizat. Între timp, directorii generali au şi fost numiţi şi, imediat au apărut neînţelegerile, deşi, echipele de negociere apucaseră să semneze protocolul de colaborare, protocol despre care de abia acum se vorbeşte.
Şi, cu toate acestea, mai marii celor două filiale au fost vineri la ministrul economiei Adriean Videanu, dar au fost degeaba, pentru că după acele discuţii aproape nimeni nu a mai ieşit la presă cu vreo declaraţie, doar PSD dând publicităţii un comunicat pentru a-şi expune of-ul. Conform comunicatului PSD Gorj, ministrul Adriean Videanu a fost de acord cu anularea ordinelor prin care erau numiţi membrii din consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor, fără a schimba însă vreunul dintre actualii directori generali. Social-democraţii gorjeni susţin că atâta timp cât majoritatea celor în cauză sunt membri PDL, ministrul Videanu a urmărit doar atingerea unor „scopuri partinice”, nu şi pe cele ale strict profesionale din minerit şi energie. Adică una se spunea la începutul anului, când se vorbea despre directori generali de aceiaşi culoare cu cea a ministrului, şi alta se comunică în prezent. Mai mult, PSD Gorj menţionează că numirea celor trei directori generali s-a făcut fără acceptul său scris, deşi, până acum, reprezentanţi ai PDL Gorj precizaseră că existase un astfel de accept. Surse din rândul PSD Gorj afirmă că ultima şansă de deblocare a situaţiei actuale este aceea a discutării problemei directorilor generali la nivel de lideri centrali între cele două partide. Conform discuţiilor de vineri cu ministrul economiei, actualii directori generali de la SNLO, CE Rovinari şi CE Turceni rămân în funcţii, chiar dacă acest lucru nemulţumeşte organizaţia judeţeană a PSD Gorj.
Protocolul e semnat şi poate fi aplicat, chiar şi parţial
Senatorul PDL Ion Ruşeţ, membru în comisia de negociere dintre cele două partide, susţine că protocolul poate fi chiar pus în aplicare, în ciuda faptului că PSD s-a retras de la discuţii. Acesta spune că între cele două partide mai rămăseseră de împărţit posturile de conducere de la nivelul administraţiilor financiare, ale spitalelor şi ocoalelor silvice din judeţ. „Protocolul dintre cele două filiale este semnat de atunci, discuţiile s-au blocat la chestiuni secundare. Mai rămăsese să vorbim de spitalele din judeţ, dar nu de cel de la Târgu Jiu, de ocoalele silvice, dar nu de cel de la Târgu Jiu, sau de administraţiile financiare, de asemenea, nu de la nivel de municipiu. În rest totul este semnat şi de noi şi de cei de la PSD, iar dacă ei spun că blochează negocierile o fac doar din orgoliu, nu pentru că ar fi ceva serios la mijloc”, spune senatorul Ion Ruşeţ,
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, şi el membru în comisia de negociere, confirmă parţial existenţa unui protocol semnat cu organizaţia judeţeană a PDL Gorj. Acesta afirmă, la fel ca Ruşeţ, că cele două partide mai aveau de negociat posturile din eşalonul 2 şi 3 de la nivel de judeţ. Surupăceanu afirmă însă că protocolul semnat stipulează principii generale de lucru şi nu o împărţire finală a posturilor de conducere. „Este adevărat că este semnat un protocol. Comisiile au semnat atunci un protocol pe care nu-l dădeam însă publicităţii până la finalizarea tuturor procedurilor. Acesta este însă mai mult un protocol de colaborare, cu principii generale de lucru între organizaţii. Împărţirea funcţiilor nu se finalizase decât la nivel judeţean, nu şi la nivel de teritoriu”, spune şi Mugurel Surupăceanu.
Videanu a avut acceptul lui Cârciumaru şi Ponta
În acelaşi context, de la senatorul Ion Ruşeţ am aflat că numirea directorilor generali în minerit şi energie s-a făcut de către ministrul economiei Adriean Videanu cu acceptul liderilor PSD Gorj, numirile respective ducând la blocajul actual. Senatorul PDL Ion Ruşeţ a participat la ultima rundă de negocieri purtată de cele două filiale în biroul ministrului economiei şi afirmă că Videanu a declarat cu această ocazie că a făcut numirile respective cu acceptul lui Florin Cârciumaru şi Victor Ponta. Ruşeţ spune că cei doi social-democraţi au fost prezenţi la discuţiile respective şi nu au negat afirmaţiile lui Videanu. Senatorul afirmă că, în acest context, nu înţelege ce nemulţumiri mai au liderii PSD Gorj pentru a cere în continuare schimbarea directorilor generali numiţi recent în posturi. Parlamentarul democrat-liberal susţine că social-democraţii nu renunţă la solicitările respective din cauza orgoliilor existente între ei.
Ca de obicei, Ponta neagă
Deputatul Victor Ponta afirmă însă că el nu şi-a dat un astfel de accept şi spune că singurul accept pe care Adriean Videanu l-a primit pentru numirea directorilor generali a venit de la liderul sindical Marin Condescu. Ponta precizează că, în opinia sa, senatorul Ion Ruşeţ, fost lider sindical în minerit, nu înţelege faptul că „politica este altceva decât datul cu târnăcopul”. Mai mult, deputatul spune că nu a stat la discuţii cu senatorul PDL întrucât consideră „o pierdere de timp” o astfel de discuţie. „Este o minciună. Domnul Videanu a avut discuţiile cu Marin Condescu. Nu ni s-a precizat de unde a avut OK-ul acela. Noi, de exemplu, nu am ştiut de numirea lui Ionel Manţog la CE Turceni. Nici măcar Florin Cârciumaru nu a ştiut aşa ceva şi, ca urmare, negocierile sunt blocate. Protocolul va fi finalizat când va fi discutat şi în Biroul Executiv al filialei, aşa cum s-a întâmplat şi la nivel central. Ruşeţ nu înţelege că politica este altceva decât datul cu târnăcopul”.
Ultima remarcă arată clar că relaţiile dintre PSD şi PDL scârţâie la nivel de judeţ cel puţin pe filiera parlamentarilor, ca să nu mai amintim de fobia pe care o are Victor Ponta pentru Ionel Manţog. Înscăunarea acestuia ca director general la CE Turceni i-a scos din minţi pe unii social-democraţi, mai ales pe cei cu interese în zona CE Rovinari, acolo unde până nu de mult domnea Laurenţiu Ciurel, un director cu care Ponta îşi pierdea suficient de mult timp cel puţin la meciurile de baschet ale echipei care îl are ca preşedinte pe deputatul ajuns ministru. În plus, ar mai fi de luat în calcul şi orgoliile existente la Motru, acolo unde primarul oraşului Dorin Hanu, bun prieten de miuţe fotbalistice cu Ponta, nu acceptă ideea că Daniel Burlan este în fruntea SNLO. De asemenea, calitatea de membru PSD a lui Gheorghe Daviţoiu este pusă la îndoială chiar de cei care ar trebui să-l susţină în fruntea CE Rovinari. Una peste alta, mai marii PSD Gorj una semnează sau aprobă şi alta declară apoi la partid, mai ales după ce sunt traşi la răspundere de cei care aspirau la anumite funcţii cheie din minerit şi energie.