Neamţu: Oltenia este regiunea cu cele mai puţine universităţi
Liviu Neamţu, prorector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, a vorbit într-un interviu la Radio Omega despre învăţământul superior din regiunea Olteniei. Neamţu a spus că Oltenia este regiunea cu cele mai puţine universităţi, fiind depăşită chiar şi de regiuni mai mici ca suprafaţă, cum ar fi Dobrogea.
Reporter: Cum vedeţi situaţia învăţământului superior de astăzi de la Târgu Jiu?
Liviu Neamţu: Universitatea „Constantin Brâncuşi” este inima, sufletul zonei şi aş vrea să extind la nivelul regiunii. În Oltenia, din păcate, sunt doar două universităţi, cea din Craiova şi cea din Târgu Jiu. Spre deosebire de celelalte regiuni din România, Oltenia este regiunea cu cele mai puţine universităţi. Sunt universităţi construite cu greu, din anii 50 - 60 la Craiova, din anii 70 în Târgu Jiu, când au apărut primele secţii de subingineri. Dacă ar fi să comparăm, ar urma Dobrogea, care are trei universităţi, toate la Constanţa.
Rep.: Cum vă explicaţi acest lucru?
L.N.: Nu a existat un sprijin constant în dezvoltarea unui nivel de vârf pe parte de educaţie şi cercetare. Încet-încet, în timp, s-a înţeles necesitatea dezvoltării. Ne aflăm astăzi în situaţia ca regiunile mai slab dezvoltate, între care este şi zona sud-vest Oltenia, să atragă bani pentru cercetare foarte mulţi, în condiţiile în care trei sferturi din finanţarea care vine pe Axa 10.3 din Programul Operaţional Regional este atribuită regiunilor mai puţin dezvoltate. În regiunea Oltenia, doar universitatea din Craiova şi universitatea din Târgu Jiu pot să atragă aceste fonduri.
Rep.: Există o şansă mai mare pentru atragerea de fonduri europene?
L.N.: Există o şansă mare, pot fi aduşi bani pe fondurile europene. Deja am demarat un proiect pentru dezvoltarea bazei materiale a universităţii, vorbim de laboratoare, echipamente de laborator, calculatoare şi alte tipuri de dotări pe care vrem să le aducem în 2018. Mai avem pregătiţi din venituri proprii aproximativ un milion de lei pentru laboratoare şi echipamente pentru studenţii noştri. Doar aşa putem dezvolta un învăţământ de calitate în regiune.
Rep.: Ar mai fi loc pentru alte universităţi în regiune?
L.N.: Ar mai fi nevoie poate chiar de apariţia unei a treia universităţi în regiune. Să se întărească puţin această zonă, pentru ca studenţii să aibă de unde alege. Lipsa unei concurenţe reale îndepărtează până la urmă principalul beneficiar, studentul, care se duce spre zone unde are o bază de selecţie mai mare, adică spre Cluj, Timişoara, Bucureşti, chiar la Iaşi unii dintre ei.