Motru: Casa de Cultură a Sindicatelor a intrat în reparaţii

Casa de Cultură Sindicatelor din municipiul Motru ar putea deveni funcţională începând de luna viitoare. Administraţia locală a preluat clădirea printr-o hotărâre judecătorească şi a demarat lucrările de reparaţii în interiorul imobilului. Chiar dacă sălile şi scena sunt într-o situaţie deplorabilă dat fiind faptul că nu s-a mai investit de ani buni, primarul Dorin Hanu este optimist şi crede că până la Festivalul Colindelor ce va avea loc în data de 23 decembrie, interiorul clădirii va fi recondiţionat.

După ani de aşteptări, motrenii vor avea în sfârşit un local în care să sărbătorească evenimentele importante ce se vor organiza la nivelul municipiului. Administraţia locală din Motru a alocat suma de 100.000 lei pentru reparaţiile curente, iar lucrările au fost deja demarate. De o săptămână se lucrează de zor la schimbarea parchetului distrus, la recondiţionarea vicele_dobrica_unde_avea_flueratoru_barulinstalaţiei de încălzire şi a mobilierului existent. Uşor nu va fi, asta pentru că interiorul clădirii este într-un stadiu avansat de degradare, apa s-a infiltrat prin tavan şi subsol, calorifere nu mai există, iar mobilierul este murdar şi parţial distrus. „Casa de Cultură aparţine primăriei municipiului Motru. A fost cadastrată, intabulată. La ora actuală se lucrează, se fac reparaţiile curente. Două zile s-a tras din apa de la subsolul clădirii, acum se repară la scenă, la pardoseală, se zugrăveşte, se vopseşte. Am băgat curentul. Cel mai important lucru este introducerea căldurii, având în vedere perioada de iarnă. SC UATAA a dat comandă pentru conductele necesare, în aşa fel încât sfârşitul de an să ne prindă cu această clădire funcţională. Investiţia se face numai pe bugetul local. Am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care s-au alocat banii necesari pentru repararea acestei clădiri având în vedere gradul de degradare în care a fost preluată”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Planuri de viitor

Administraţia locală din Motru şi-a propus să atragă fonduri europene pentru a moderniza în totalitate Casa de Cultură. Mare parte din reparaţiile care se efectuează în această perioadă vizează partea de interior. Şi exteriorul clădirii are nevoie de îmbunătăţiri. „În paralel mergem cu un proiect pe fonduri europene, pentru reabilitare în totalitate şi modernizarea acestei clădiri. O dată cu deschiderea noului portofoliu de proiecte, avem mai multe proiecte pe care le avem deja făcute, şi acum lucrăm la un studiu de fezabilitate şi pentru modernizarea acestei Case de Cultură pe care noi am preluat-o şi pe care vrem să o facem deosebită, aşa încât actul de cultură să se desfăşoare în condiţii normale”, a precizat primarul Hanu.

Printr-o hotărâre de Consiliu Local denumirea clădirii a fost schimbată din Casa Sindicatelor în Casa de Cultură Municipală Motru. Aici va fi mutată biblioteca, dar şi Arhiva primăriei.

ISTORIC

Din 1977 clădirea a fost atribuită cu titlu gratuit sindicatelor miniere. În ultimii ani, clădirea a fost administrată de Cristea Fluerătoru, care a înfiinţat un bar cu terasă la parterul clădirii. Pentru că imobilul a fost lăsat de izbelişte, acumulându-se datorii uriaşe la utilităţi, autorităţile au cerut în instanţă să o preia. Cum terenul era de domeniul public, iar niciun sindicat nu a dovedit cu acte că este proprietarul clădirii, administraţia locală a obţinut clădirea în baza unei hotărâri judecătoreşti. Acum, barul şi terasa au fost dezafectate.

Vizualizări: 312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: