Motivul pentru care multe din primăriile de comune nu au bani
Autoritățile locale din Gorj se plâng mereu că nu au bani, însă un raport al Curții de Conturi arată că multe dintre acestea nici măcar nu întreprind acțiunile elementare pentru a încasa taxele și impozite. Sumele neîncasate de primăriile din Gorj sunt uriașe, de ordinul a sute de mii de lei. Multe dintre administrațiile locale nu încasează de la societățile din localitate sumele aferente emiterii autorizațiilor sau sumele datorate de persoane fizice sau juridice pentru clădirile sau terenurile concesionate sau închiriate.
La Stoina, autoritățile nu au stabilit, urmărit și încasat chiria aferentă construcțiilor din patrimoniul comunei ocupate de persoanele juridice, adică vreo 4 mii lei. Tot aici, s-a constat că nu s-a stabilit taxa pe clădirile proprietate publică, închiriate persoanelor juridice, ceea ce înseamnă încă 11 mii lei neîncasați. Primăria nu a făcut demersuri pentru încasarea amenzilor pentru care s-a prescris dreptul de aplicare a executării silite, fapt ce a condus la păgubirea bugetului cu 12 mii lei. Stoina a mai pierdut alți 10 mii lei pentru că nu a încasat venituri din taxe pentru eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea de activități economice, deși acestea au fost stabilite de Consiliului Local. Mai mult, nu a luat măsuri pentru încasarea taxei de la agenții economici care afișează și utilizează mijloace de reclamă și publicitate pe teritoriul comunei, asta înseamnă alți 4 mii lei.
La Aninoasa, autoritățile nici măcar nu au stabilit prin hotărâre de Consiliu Local nivelurile taxelor pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor pentru activități economice. La Bălești, autoritățile nu au urmărit încasarea veniturilor din amenzi în cadrul termenului legal de prescripție, nu au încasat taxa pentru afișaj în scop de reclamă şi publicitate datorată de agenții economici, fiind vorba de 11 mii lei. Tot la Bălești, n au fost încasată de autorități redevența de la medicii de familie și nu a fost încasată taxa pe clădirile concesionate, abaterea fiind de o mie lei.
La Bîlteni, inspectorii Curții de Conturi au constatat că, pentru amenzi neîncasate în sumă de 88.890 lei, primăria nu a utilizat toate instrumentele legale de executare silită.
Nu s-au înscris la masa credală
La Dragotești autoritățile au pierdut 30 mii lei pentru că nu s-a înscris la masa credală a unei societăți falimentare care avea de achitat impozit pe clădiri și teren intravilan. 3 mii lei au pierdut și autoritățile din Drăguțești, pentru că nu s-au înscris la masa credală a unei persoane juridice debitoare radiată de la Oficiul Registrului Comerțului Gorj. Tot la Dragotești, nu s-a procedat la stabilirea veniturilor din impozitul pe clădiri de la persoane juridice. Astfel, Dragotești a mai pierdut 17 mii lei.
La Drăguțești entitatea nu a încasat nici taxa pe terenul concesionat de doi agenți economici. A mai pierdut și 29 mii lei pentru că nu executat silit în termen persoanele care datorează taxe și impozite.
La Fărcășești nu a fost stabilit cuantumul impozitului pentru clădirile societăților, ca urmare a nereevaluării bunurilor în ultimii 3 ani. Drept urmare, primăria a pierdut 47 mii lei. A mai pierdut 4 mii lei pentru că nu a perceput taxa de afișaj și alți o mie lei pentru că nu a încasat taxele pentru eliberarea autorizațiilor pentru activități economice şi vizarea acestora.
Comuna Mătăsari a pierdut 54 mii lei pentru că nu a încasat taxa pentru emiterea autorizațiilor de la societăți și alți 7 mii pentru că a pierdut calitatea de creditor prin neînregistrarea în tabelul de creanțe, ca urmare a deschiderii procedurii insolvenței la o societate. A mai pierdut și alți 46 mii lei constând în impozit clădiri ca urmare a radierii unei debitoare, pentru care primăria nu s-a înscris pe lista creditorilor dar și 80 mii aferenți impozitelor neplătite și prescrise.