Moș Novac, întemeietorul oraşului Novaci
Autoritățile locale din Novaci au aniversat joi, 9 martie, 515 ani de la prima atestare documentară a localității. În straie de sărbătoare, novăcenii au petrecut cum se cuvine, mai ales că tot pe 9 martie s-au împlinit și 40 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric „Nedeia”.
Final de săptămână festiv la Novaci. Primarul Dumitru Leuștean a sărbătorit, alături de cetățeni, 515 ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cu această ocazie, autoritățile au dezvelit și prima sculptură care îl reprezintă pe întemeietorul localității, Moș Novac. „Sculptura este realizată de profesor-doctor Nicolae Vințanu care sculptează în piatră. La ieșire către Rânca, pe dreapta, îi puteți vedea o parte din operele pe care le are expuse. Un om deosebit, cu un talent deosebit privind sculptura în piatră și dumnealui ne-a făcut această piesă. Am expus-o în piața din Novaci. A lucrat foarte mult, de anul trecut lucrează la ea. Este o tradiție și este și un cunoscător al zonei. Lucrează bine documentat”, a spus primarul Dumitru Leuștean.
Statuia îl ilustrează pe Moș Novac în cojoc și purtând o căciulă specific zonei.
Pe 9 martie s-au împlinit şi 40 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric „Nedeia” din Novaci. Acesta își are începuturile prin anii ’50, când la Novaci se înjghebase prima formație de fluierași, instructor fiind Pantelimon Todea, care obținuse locul al doilea pe țară, după fluieraşii de la Jina-Sibiu. Drumul către performanță a început însă în iarna anului 1977, când s-a constituit un grup de dansatori și o orchestră care au introdus în repertoriu, pe lângă cântecele și dansurile populare ciobănești, și dansuri populare gorjenești și chiar din alte zone folclorice ale țării. În luna martie 1977, ansamblul a căpătat și numele de Nedeia.