Lecţie de omenie! S-au mobilizat pentru a ajuta o familie care a rămas sub cerul liber
Un necaz enorm s-a abătut asupra unei familii numeroase din satul Ohaba, comuna Bălănești. Casa familiei Stroe a fost mistuită de flăcări în ziua de 2 martie, când erau cu toţii la muncă în sat. Tragedia este cu atât mai mare cu cât cele două camere bătrânești adăposteau șase suflete, rămase acum pe drumuri. Primăria, dar și cetățenii comunei au pus mână de la mână să-i ajute să-și reconstruiască locuința.
O familie cu mulţi copii are de înfruntat poate cel mai mare necaz al vieții lor. Casa le-a fost mistuită de flăcări, în urmă cu o săptămână, niciun bun al familiei nemaiputând fi salvat. Unul dintre copii povestește că focul ar fi pornit de la coșul unei sobe și că cele două camere în care locuiau s-au făcut scrum sub ochii neputincioși ai vecinilor. „Eu eram la muncă, la vie, și de la coș de undeva a luat foc. Casa avea două camere, dar era de lemn și s-a aprins imediat. Oamenii au încercat să stingă incendiul, dar era prea tare focul de nu puteai să te apropii de el. Eu am mai recuperat dintr-o cameră doar hainele și actele. Tot a ars, și televizor, și calculator, frigider, aragaz, tot a ars. Am reușit să salvez doar hainele mele și ale surorii celei mici, noi le aveam împreună hainele”, a spus Eugen Stroe, unul din copiii familiei.
În casa din satul Ohaba locuiau șase suflete, mama alături de cei cinci copii. În realitate, familia este mult mai numeroasă, 11 copii din care unul cu grad de handicap. „Suntem 11 copii, fratele mare are 36 de ani, eu am 35, am o soră care are 33 de ani, cea mai mică, sora mea are 17 ani. Numai cinci locuiam în casa care a ars, frații cei mari sunt căsătoriți, au familii. Fratele meu are un fel de handicap, merge, se duce la școală, este în clasa a XII-a la Școala Specială din Târgu Jiu. Are defect la picior, este din naștere. Mama are 56 de ani și este îngrijitoare la fratele cu handicap”, a mai spus tânărul.
Stau în casa unei mătuși
Rămasă sub cerul liber, familia se adăpostește în prezent în casa unei mătuși care a decedat anul acesta. Eugen Stroe are mari speranțe că va putea să-și ridice din nou casa cu sprijinul acordat de primărie și de săteni. „Am săpat, mă apuc să fac fundația, avem primăria alături de noi, s-au strâns niște bani și prin sat. Eu am lucrat și cu carte de muncă, am fost la muncă și afară, acum lucrez în construcții. A fost bine, am avut și greutăți ca orice familie. Am fost muncitori, am muncit pe la oameni, avem pământ pe care nu l-am lăsat niciodată nemuncit, a fost și bine, și rău”, mai spune Eugen Stroe.
„Vom reface locuinţa”
De altfel, toți cei care îi cunosc pe membrii familiei au numai cuvinte de laudă la adresa lor. „O familie cu oameni muncitori, simpli, cu bun simț, gospodari, dintre care o fată olimpică și un băiat cu grave probleme de sănătate, are nevoie acum de ajutorul fiecăruia dintre noi. Haideți să ne mobilizăm inimile, să ne lăsăm pe noi de-o parte pentru ceva timp și să încercăm să ajutăm”, este unul din îndemnurile care circulă pe site-urile de socializare.
Și primarul localității Bălănești, Ovidiu Pungan, încearcă să sprijine familia cu tot ce este necesar pentru a le ridica din nou casa. „Am mobilizat o parte din angajații primăriei și consilierii locali și sperăm ca până în luna septembrie să ridicăm măcar două camere unde să locuiască. Este o familie de oameni simpli, oameni serioși și sunt convins că vom reface, mai ales cu ajutorul lor, această locuință”, a spus primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.