Mortul nu mai e de vină! Un cunoscut medic, condamnat pentru decesul unei tinere
Sfârșitul lunii septembrie nu a fost unul deloc bun pentru medicul Carmen Braia și pentru asistenta Luminița Ionicioiu, ambele trimise în judecată după moartea în august 2011 a unei paciente de 17 ani. Raluca Tulic a murit atunci după ce a suferit un șoc anafilactic, adolescenta nefiind testată pentru a i se vedea reacția la tratamentul cu antibiotice, cadrele medicale apărându-se și susținând că nu era obligatorie testarea respectivă. Verdictul de acum al judecătorilor schimbă radical cariera profesională a medicului ORL Carmen Braia, care, pentru câțiva ani nu va mai putea profesa meseria pentru care s-a pregătit în facultate.
„Condamnă pe inculpata Braia Carmen la pedeapsa de 3 ani închisoare. (…) condamnă pe aceeaşi inculpată la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. (…) Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare pe care inculpata o va executa. (…) Aplică inculpatei Braia Carmen pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit a) teza a II-a, lit b) şi c) Vechiul Cod penal (dreptul de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârşirea infracţiunilor) pe o durată de 3 ani. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 6 ani”, a stabilit instanța.
Medicul a fost găsit vinovat inclusiv pentru falsificarea fișei medicale a pacientei, lucru care i-a adus o condamnare și asistentei Luminița Mariana Ionicioiu. Aceasta a fost condamnată de instanță la 1 an și 5 luni, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani.
Minciuni oficiale
Rechizitoriul procurorilor arată că la scurt timp după decesul pacientei fișa medicală a acesteia a fost modificată în așa fel încât informațiile de acolo să arate că medicii și-ar fi făcut treaba, dar că „mortul este de vină”. Minciunile injectate acolo au avut însă picioare scurte. Ghinionul celor de la spital a fost că anchetatorii s-au mișcat repede și înainte de a fi operate modificările respective foaia de observație a pacientei a fost fotografiată. Ulterior, pe cale oficială, documentul a ajuns la anchetatori cu falsurile care au adus acum o condamnare în premieră pentru sistemul medical din Gorj.
Acele falsuri au fost desființate acum de instanță, înscrisurile de acolo arătând că dacă polițiștii criminaliști nu își făceau treaba la timp azi foarte probabil nu am fi vorbit de o astfel de sentință pentru o astfel de faptă care în lumea civilizată i-ar fi tras pe dreapta pentru totdeauna pe autorii ei.
DESPĂGUBIRI
Familia tinerei moarte cu zile la spitalul din Târgu Jiu acum șase ani și ceva ar urma să fie despăgubită financiar de două firme de asigurări. Până la primirea banilor mai este însă cale lungă, pentru că verdictul de acum nu este definitiv, putând fi contestat. „Obligă în solidar: SC Asigurare Românească Asirom Vienna Insurance Group SA şi Societatea de Asigurare –Reasigurare Astra SA la: 20.000 lei reprezentând prejudiciul material, către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta; 400.000 euro (echivalentul în lei la data efectuării plăţii), daune morale către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta, la 10.000 euro (echivalentul în lei la data efectuării plăţii), daune morale către partea civilă Tulic Ioana”, a mai stabilit Judecătoria Târgu Jiu.