Monede false predate muzeului de vânătorii de comori. Printre ei, un poliţist!
Situaţie delicată la Muzeul Judeţean Gorj, după ce doi căutători de comori au predat peste 60 de monede romane cu o vechime de aproximativ 2000 de ani pe care le-ar fi găsit în zona Drăguţeşti. Experţii muzeului au cerut introducerea denarilor în tezaurul naţional, considerându-i veritabili, însă reprezentanţii Ministerului Culturii au stabilit că mare parte din monedele predate de detectorişti sunt de fapt falsuri. Din acest temei, conducerea muzeului a sesizat organele de cercetare.
Este vorba despre 62 de monede romane din argint, din care 60 de monede imperiale întregi, de diverse mărimi, care au fost predate Muzeului Judeţean Gorj în luna martie 2016. Acestea ar fi fost descoperite de doi bărbaţi din Gorj, deţinători autorizaţi de detectoare de metale, printre care şi un poliţist. Cei doi au spus că au descoperit denarii, întâmplător, pe raza comunei Drăguţeşti, în satul Cîrbeşti, cu ajutorul detectoarelor de metale.
Expertul muzeului, atenţionat!
Monedele au fost evaluate de Vasile Marinoiu, expertul autorizat al Muzeului Judeţean, care le-a considerat veritabile. Pe acest considerent, muzeul a solicitat Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii clasarea celor 62 de monede în categoria Tezaur, adică introducerea lor în patrimoniul naţional ca fiind vestigii dintre cele mai importante.
În urma examinării documentelor transmise de reprezentanţii Muzeului Judeţean, specialiştii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor au concluzionat că aceste monede nu sunt altceva decât falsuri contemporane. Mai mult, au respins solicitarea şi l-au avertizat pe Marinoiu în ceea ce priveşte calitatea expertizelor pe care le realizează.
Muzeul aşteaptă contraexpertiza
Bulversată de concluziile experţilor de la Bucureşti, conducerea muzeului a sesizat organele de anchetă şi a solicitat o contraexpertiză privind autenticitatea acestor monede. Tezaurul se află în depozitul muzeului. „Muzeul a contractat un numismat de la Biblioteca Academiei pe parcursul acestui an, care urmează să vină la muzeu şi să facă o contraexpertiză, să spună dacă sunt sau nu falsuri contemporane. Noi i-am transmis specialistului în monede de epocă romană fişele pe care le-am înaintat şi comisiei şi a spus că se pare că sunt totuşi monede antice. În perioada următoare va veni la Târgu Jiu să le contraexpertizeze”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
„Nu cred că sunt falsuri”
Conducerea muzeului crede că nu este vorba de falsuri în acest caz, mai ales că monedele nu ar valora mulţi bani. „Nu cred să fie false, au fost găsite în pământ. În zona aceea s-au mai găsit şi alte obiecte de epocă romană. Oricum, aceste monede de epocă romană nu sunt scumpe. Ca să fie scumpe trebuie să fi fost emise într-un lot cât mai mic. Se vând la 10-20 de euro pe internet, nu la mii de euro”, a mai spus directorul muzeului.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj spun că nu au demarat încă o anchetă în acest caz pentru că aşteaptă concluziile expertului de la Biblioteca Academiei. „A fost depusă un fel de informare, să luăm la cunoştinţă. Dar este o problemă pe care muzeul trebuie să o rezolve. Trebuie să stabilească cu acea expertiză dacă sunt sau nu sunt reale, autentice. Dacă se constată o infracţiune în urma expertizei, atunci vom face verificări”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.