Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Mitrescu explică de ce a dispărut prima de Crăciun. „Suma e mai mare!”

Schimbări importante legate de modul de acordare a primelor în Complexul Energetic Oltenia, în noul contract colectiv de muncă, ce va intra în vigoare la 1 aprilie. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Mine Energie, cei 13.300 de salariaţi vor beneficia de câte trei prime anuale a câte 1.100 de lei în tichete cadou, plus cota de combustibil de 600 de lei.

Cele trei prime anuale în valoare de 1.100 de lei brut, acordate în tichete cadou, sunt de Paşte, de Ziua energeticianului (20 Iulie) şi de Ziua Minerului (4 Decembrie). Până acum, o parte dintre salariaţi primeau primă de Ziua energeticianului, iar ceilalţi de Ziua minerului. Acum vor avea toţi prima de 20 iulie, vor lua toţi bani şi pe 4 decembrie, în schimb dispare prima de Crăciun.

Prim-vicepreşedintele FNME, Constantin Mitrescu, a explicat că modul de fiscalizare este diferit pe primele de ziua meseriei, iar per total fiecare om va pleca acasă cu peste 600 de lei în plus faţă de anul trecut.

Mitrescu a spus că, din acest an, compania poate acorda prime în limita a 5% din fondul de salariu, care să fie impozitate doar cu 10%, impozitul pe venit. Aici se încadrează primele de Ziua energeticianului şi de Ziua minerului, dar şi cota de combustibil. În schimb, din prima de Paşti, statul va lua cam 45% din cei 1.100 de lei, pentru că aceasta nu se mai încadra în plafonul de 5%, a explicat Mitrescu. „Faţă de anul trecut, fiecare om va lua mai mult cu 616 lei net, chiar dacă aparent creşterea pe toate primele este de 450 de lei brut. Anul acesta a crescut acel plafon în care putem da tichete doar cu impozitul pe venit de la 2% la 5% din fondul de salarii şi atunci la oameni ajung mai mulţi bani în buzunar”, a spus liderul FNME.

Mitrescu a mai precizat că rezerva la fondul de salarii, înregistrată la finele lunii august, va fi distribuită către salariaţi în septembrie. Rezerva din ultimele luni va fi distribuită la finalul anului.

Spor de fidelitate

Negocierea noului Contract Colectiv de Muncă a durat circa 40 de zile. Fondul de salarii a fost majorat cu 49 de milioane de lei, primele majorări fiind în februarie, următoarele în aprilie. „Grila de salarizare se va indexa cu 20%, iar clasa 1 va pleca de la 1900 lei”, arată FNME în comunicat.

Complexul Energetic Oltenia a anunţat la rândul lui finalizarea negocierilor. O noutate este şi faptul că 1.200 de salariaţi, singurii care nu aveau până acum niciun fel de spor, vor avea din aprilie spor de fidelitate. „Este de menţionat că, anterior negocierilor CCM, au beneficiat de armonizări salariale peste 75% din numărul total de angajaţi, reprezentând un efort financiar din partea companiei de cca. 25 milioane lei, iar ca urmare a procesului de negociere, vor fi repartizate încă 25 milioane lei pentru armonizări salariale”, arată comunicatul Complexului Energetic Oltenia.

Vizualizări: 5,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: