Ministrul Energiei, răspunsuri copy-paste la interpelări
Doi deputaţi de Gorj l-au interpelat pe noul ministru al Energiei, în legătură cu situaţia şi viitorul Complexului Energetic Oltenia. Primele trei paragrafe din răspunsurile primite de deputaţii Mocioi şi Weber sunt identice.
Ministrul Vlad Grigorescu explică în răspunsurile la interpelări care este contextul european şi ce presupune constituirea Uniunii Energiei. Ministrul susţine că „România consideră că pilonul principal este securitatea energetică şi, în acest sens, va sprijini producerea de energie electrică pe bază de cărbune”. Ministrul avertizează că doar prin management performant se pot adapta complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara la cerinţele de mediu. „Producerea energiei electrice pe bază de cărbune are, însă, un impact negativ asupra preţului de vânzare a energiei, costurile induse de măsurile europene de protecţie a mediului fiind foarte mari. În această situaţie, susţinerea producătorilor autohtoni de energie electrică pe cărbune nu se poate face decât simultan cu eficientizarea funcţionării acestora şi, în acest sens, aşteptăm de la cei doi operatori economici CEO şi CEH strategii de restructurare, eficientizare şi de piaţă (vânzare) cel puţin pe termen mediu”, se arată în răspunsurile ministrului Grigorescu către cei doi parlamentari.
În răspunsul ceva mai amplu transmis deputatului Niculina Mocioi, ministrul Grigorescu explică rolul pe care îl vede pentru lignit şi pentru huilă. „În acest context, restructurarea cărbunelui românesc devine o prioritate de maximă importanţă, întrucât lignitul reprezintă singurul producător intern de energie primară care, din punct de vedere al resurselor indigene, poate contribui semnificativ la asigurarea necesarului de consum pentru producerea energiei electrice în următoarele două-trei decenii, iar huila reprezintă poliţa de asigurare strategică ce contribuie la independenţa energetică a României”.
Şi în răspunsul către deputatul Mihai Weber apare o precizare interesantă a ministrului Energiei. „Menţinerea unui mix energetic diversificat şi echilibrat reprezintă unul dintre elementele ce vor fi avute în vedere în noua strategie energetică ce va fi definitivată în cursul anului”, arată Grigorescu.