Învaţă copilul cum să procedeze dacă se rătăcește
Atunci când aveţi un copil cu iniţiativă care nu ascultă mereu sfaturile părinţilor sau bunicilor cu care iese la plimbare şi se poate pierde, trebuie să îi dai sfaturi care să îl pregătească pentru astfel de situaţii neprevăzute. Părinţii nu pot fi mereu lângă cel mic să îl protejeze, dar pot să îl înveţe câteva reguli de bază ce trebuie respectate dacă se va pierde.
Unul dintre cele mai mari coșmaruri ale părinților este atunci când copiii se pierd de ei sau de cei cu care au ieşit în oraş. Ca părinte este esențial să stabilești un plan sau o strategie despre care să știe toți membrii familiei pentru a nu mai avea probleme dacă copilul se pierde.
Trebuie numai să te asiguri ca micuțul tău să știe cum să reacționeze în aceste situații și să ajungă la loc sigur.
În primul rând, este important să comunici foarte mult cu membrii familiei și cu alte persoane care au grijă de copilul tău. Măsurile preventive trebuie discutate și cu ceilalți membri ai familiei sau cu prietenii apropiați ai copilului. Educatorii, învățătorii, profesorii, bona și alții care au copilul în grija lor ar trebui să aibă un plan pentru situații de urgență care să reducă riscurile asociate.
Atunci când îi explici aceste lucruri unui copil, este esențial să ții cont de vârsta lui și să îi vorbești într-un limbaj pe care îl poate înțelege cu ușurință. Dacă ajungi în această situație, este normal să te îngrijorezi și să fii neliniștit.
În ciuda faptului că există mii de măsuri de precauție pe care le putem lua, riscul pierderii unui copil este întotdeauna prezent. Riscul este și mai mare dacă micuțul tău are 3-5 ani sau dacă vă aflați într-un loc aglomerat. Cu toate acestea, există unele ghiduri utile care te pot ajuta în această situație.
Conversația nu are rolul de a-i stârni teama, ci are scopul a-i atrage atenția într-o manieră calmă și pozitivă despre posibilele măsuri preventive. Îi poți spune că este posibil să fie distras uneori pentru câteva secunde și să se despartă de persoana care are grijă de el. Copilul ar trebui să înțeleagă că, dacă face ceea ce îi recomandă părinții, îi va fi mult mai ușor să revină la persoana care are grijă de el în caz că se pierde.
Deși cei mici nu ar trebui să intre în discuții cu străinii, un copil care se pierde trebuie să știe să identifice pe ce tip de persoană se poate baza în aceste situații. Spune-i că poate să-i ceară ajutor unei persoane care este cu un alt copil. Dacă nu găsește o astfel de persoană, să caute o femeie singură, un paznic sau un polițist. Copilul va trebui să îi spună adultului că s-a pierdut de părinți. Va trebui să-i dea numele complet, numele părinților și numărul lor de telefon. Pentru aceasta, va trebui să memoreze aceste date.