Ministrul Energiei: Până la finalul lunii deschidem discuțiile cu Comisia Europeană

Anunț important de la ministrul Energiei. Sebastian Burduja a transmis că, până la finalul acestei luni, va face o propunere nouă Comisiei Europene privind Complexul Energetic Oltenia. Burduja le dă șanse gorjenilor și spune că se dorește decalarea termenelor de închidere a carierelor pe cărbune. 

Ministrul Energiei apare pe Facebook într-un dialog cu senatorul Ion Iordache,  filmulețul fiind realizat cu telefonul de către liderul PNL Gorj.

Burduja îi explică parlamentarului că știe că soarta întregului județ depinde de activitatea Complexului Energetic Oltenia și că va face demersuri la Bruxelles pentru amânarea termenelor asumate deja privind închiderea capacităților pe cărbune.

„Înțeleg pe deplin că viitorul Gorjului și al gorjenilor depinde de ce facem la CEO. Până la finalul acestei luni trebuie să facem o vizită la Bruxelles și să deschidem această discuție cu Comisia Europeană în baza tuturor argumentelor pe care noi le-am colectat de la nivel local, de la nivelul companiei, de la nivelul sindicatelor de la CEO. Plus ce ne-a spus Transelectrica, ce ne-a spus Consiliul Concurenței să ne prezentăm cea mai bună versiune în fața Comisiei Europene astfel încât să putem decala termenele de închidere a exploatării bazate pe lignit”, a spus ministrul Burduja, la „interpelarea” lui Iordache.

Nu grija prea mare pentru gorjeni determină statul român să ceară amânare la Bruxelles, ci faptul că nu a reușit să respecte termenele ca să aibă ce energie să pună în locul cărbunelui dacă oprește grupurile pe cărbune. 

Ar trebui să vedem investiții avansate în privința planului de schimbare energetică, să vedem parcuri solare și centrale pe gaze care să ia locul grupurilor pe cărbune, dar nu avem decât termene pentru oprirea activității pe cărbune. Pentru că am risca să le închidem fără să punem ceva în loc, ministrul vrea să propună Comisiei Europene decalarea termenelor asumate deja în scris.

Compania de stat CE Oltenia a încheiat un parteneriat cu OMV Petrom, Tinmar și Alro Slatina pentru a construi parcuri solare și centrale electrice pe gaz. Guvernul s-a angajat să elimine treptat lignitul începând cu anul 2026, în cadrul PNRR.

Vizualizări: 1,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: