Ministru: Închiderea CE Oltenia, imposibilă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a recunoscut într-o emisiune tv că este "imposibil" să se discute despre închiderea Complexului Energetic Oltenia. Energia pe cărbune asigură un sfert din consumul național și România nu are capacități să o înlocuiască. Discuția vine în contextul în care compania va lua un împrumut de 250 de milioane de euro din trezorerie pentru achitarea certificatelor de carbon aferente producției de anul trecut.

Ministrul Popescu atrage însă atenția că banii nu mai trebuie sifonat, mesajul venind în contextul înlăturării lui Sorin Boza de la conducerea Directoratului. "În momentul când vrei să dai un miliard două sute de milioane de lei la CEO, te gândești dacă și banii aștia sunt cheltuiti cum trebuie. (...) În momentul când îți vine un corp de control al ministrului Energiei și îți spune că acolo sunt probleme de vreo 680 de milioane de lei, pagube, asta s-a întâmplat în decembrie, iar acel raport de control a fost contestat și a rămas definitiv la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Mai găsești un raport al Corpului de Control al primului ministru care spune ca sunt probleme acolo, stai să te gandesti: trebuie să fac o curățenie acolo, în interiorul lui CEO, inainte de a le da banii ășia, că dacă îi dai banii ăștia ce se întâmplă?", a afirmat ministrul Economiei într-o emisiune la B1 TV.

El a precizat ca este vorba despre "pagube din management", respectiv achizitii de gaze naturale la un preț mare, de la intermediari. Virgil Popescu a mai spus că, din păcate, un singur membru al actualului Directorat nu a fost implicat în cele menționate în cele două rapoarte de control.

Ministrul Economiei sustine ca nu este posibila inchiderea complexului, dar ca vrea sa vada cine va raspunde pentru pagubele descoperite la controale.

"Este imposibil sa putem sa discutam in momentul de fata de asa ceva (despre inchiderea Complexului Energetic Oltenia - n.red.), este ilogic. Sistemul energetic national depinde de CE Oltenia, 25% din productia de energie a Romaniei este produsa la Oltenia, ganditi-va ce ar insemna dintr-o data... Nu avem cum, este exclus asa ceva. Este clar ca aceasta companie trebuie restructurata, sa-si reduca emisiile de carbon, sa treaca la o procedura de decarbonare rapida si sunt solutii”, a mai spus Virgil Popescu. (A.A.)

Vizualizări: 4,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: