Minerii daţi afară, obligaţi la muncă în folosul comunităţii

Ordonanţa de urgenţă din pricina căreia Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu a putut pune în aplicare planul de restructurare nu reglementează doar regimul de aşteptare, ci stabileşte nişte lucruri clare pentru viitorii disponibilizaţi. Contractul acestora de muncă nu va înceta, ci va fi suspendat potrivit proiectului care aştepta ieri avizul Guvernului. Actul normativ propune ca minerii să devină în termen de 30 de zile agenţi de muncă temporară, mai pe româneşte, muncitori în slujba comunităţii. Cei care vor refuza vor pierde cei 75 la sută din salariul de bază.

Actul normativ subliniază că salariaţii nu vor avea contractele închise ci suspendate. Mai mult, Guvernul a solicitat ca în 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului angajatorul, adică SNLO, este obligat să constituie, în parteneriat cu administraţia locală o societate comercială pentru  desfăşurarea „activităţii de agent de muncă temporară“. Minerii nu vor scăpa de lopeţi existând posibilitatea să fie chemaţi la tot soiul de munci, dacă sunt solicitaţi de companii sau de primării.

Minerii, la dispoziţia companiilor

Circa 900 de persoane din SNLO vor pleca acasă, iar dintre acestea 600 n concediu de aşteptare. SNLO a pierdut oricum foarte mulţi bani pentru că în mod normal cei 900 ar fi trebuit să-şi primească preavizele la 1 martie. Daniel Burlan a spus că un angajat plecat în concediu de aşteptare costă cu 50 la sută mai puţin, iar doi angajaţi fac economia unui angajat plecat din societatea. Cei nouă sute nu vor mai primi prime sau alte facilităţi. Proiectul de hotărâre spulberă orice fel de alte discuţii. Salariatul plecat în concediu de aşteptare va primi 75 la sută din salariu de bază şi sporul de vechime corespunzător postului ocupat.

„În perioada concediului de aşteptare raporturile de muncă cu  angajatorul se suspendă, în tot acest timp salariaţii aflaţi în concediu de aşteptare sunt la dispoziţia angajatorului şi pot fi rechemaţi la serviciu în cazul în care situaţia o impune sau pentru executarea unor lucrări de întreţinere sau auxiliare în unitate. De asemenea, pe perioada concediului de aşteptare salariaţii pot fi utilizaţi în vederea prestării unor lucrări în folosul comunităţii locale, în parteneriat cu primăria“, se arată în actul normativ.

Tot actul spune că toţi salariaţii care beneficiază de concediul de aşteptare vor fi luaţi în evidenţa agentului de muncă temporară. „Refuzul de a accepta misiunea de muncă temporară oferită de agentul de muncă temporară duce automat la pierderea dreptului la indemnizaţia plătită pe perioada concediului de aşteptare“.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: