GORJFEST 2010 a ajuns la Ruse
Peste 60 de exponate - pictură, grafică, fotografie - rod al muncii celor 25 de artişti români şi străini care au poposit pe meleagurile gorjene în octombrie 2010, au fost transferate de la Muzeul de Artă Contemporană din Silistra la Galeriile de Artă ale oraşului Ruse. Aici vor rămâne timp de o lună, fiind aşteptate apoi într-una din cele mai pretenţioase locaţii culturale din Ungaria.
GORJFEST 2010, însumând lucrările realizate în cadrul celei de-a XXI a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale cu acelaşi nume, acţiune culturală de mari dimensiuni, desfăşurată sub patronajul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, şi-a urmat traseul internaţional stabilit toamna trecută la cererea partenerilor din Bulgaria şi Ungaria.
Seducător pentru toate prezenţele feminine de la inaugurarea expoziţiei s-a dovedit gestul cu care artistul „vinovat” de existenţa festivalului a deschis vernisajul. Teodor Dădălău a ţinut să dăruiască câte o floare fiecărei femei care s-a aflat în galerie, menţionând că a ales special ziua de 8 Martie, din respect şi admiraţie pentru toate femeile din Bulgaria, dar mai ales pentru faptul că patru dintre artiştii bulgari ai ultimei ediţii au fost femei.
Sute de admiratori
Pentru aducerea şi montarea expoziţiei la Ruse, remarcabil a fost efortul autorităţilor locale din „Mica Veneţie”, denumire a urbei bulgare datorată arhitecturii vechi unicat în Europa: „Pe lângă entuziasmul cu care au lucrat la montaj angajaţii Galeriei de Artă, implicarea primăriei din Ruse într-o acţiune culturală pentru care echipa română nici nu ceruse sprijinul, a fost chiar o surpriză plăcută”, a precizat realizatorul festivalului, Teodor Dădălău. Primăria, care deţine câteva apartamente de protocol chiar în centrul oraşului, a pus la dispoziţia delegaţilor români şi străini sosiţi aici pentru vernisarea expoziţiei, atât cazarea şi masa, cât şi interpreţi pentru limbile vorbite de aceştia.
Dincolo de culisele organizatorice demne de „Jos pălăria!”, într-o sală expoziţională care şi-a împărţit spaţiul între exponatele GORJFEST şi icoane tot de provenienţă românească, aproape la fel de mare cât sala Constantin Brâncuşi de la Parlamentul României (cea mai mare de la noi!), vernisajul a adunat câteva sute de admiratori ai frumosului, între care foarte mulţi tineri. Au fost prezenţi la Ruse şi câţiva dintre artiştii străini care au lucrat în Gorj: Orozy Csaba, Kamper Lajos, Agnes Kaczmarski, Eric Perjovscki şi, fireşte, protagoniştii bulgari ai acţiunii – Elena Velicova, gazda expoziţiei la Ruse, pictorul Yordan Kissiov, Maia Kubratova şi Zlatka Stoikova. O prezenţă apreciată din plin la Ruse au fost gazdele gorjene ale festivalului, reprezentanţi ai hotelului Mina din Rânca (locaţia atelierelor GorjFest) şi ai celor mai tineri parteneri ai acţiunii, PlanExpert România.
Începutul unei colaborări
Cele mai apreciate lucrări de către publicul bulgar au fost cele care s-au raportat la specificul românesc, dovadă că, într-o ţară a cărei economie este deja bine profilată pe turism, ceea ce deţine România prin mediul său natural şi tradiţii, incită totuşi la drum, „context pe care autorităţile româneşti trebuie să-l exploateze la maxim” este sfatul pe care Bojidar Yotov, primarul oraşului Ruse, l-a transmis autorităţilor locale din Gorj. Au impresionat tablourile care redau tradiţii şi imagini din ţara amfitrioană festivalului şi instantaneele surprinse în munţii Gorjului de către meşterii fotografi, care au preferat să nu respecte tiparele fotografiei şi să creeze compoziţii pe care orice profesionist le-ar invidia.
„România dă frecvent dovada că nu trebuie să facă nici un fel de efort pentru a fi europeană - consideră Elena Velicova, directoarea Galeriilor de Artă care găzduiesc acum exponatele, arătând că dialogul cultural pe care îl promovează din ce în ce mai des ţara noastră prin astfel de evenimente este cel mai bun indiciu că suntem un partener pe măsură pentru toate celelalte ţări şi că avem din plin cu ce contribui la patrimoniul culturii universale”. De altfel, în urma acestei acţiuni, Galeriile din Ruse, oraş care deţine inclusiv muzee private, au hotărât să lanseze alături de partea română mai multe proiecte culturale care vor avea drept scop promovarea reciprocă a valorilor autentice fiecărei zone şi a artiştilor care contribuie la punerea lor în valoare. Rămâne de văzut dacă în Gorj vor găsi la autorităţile locale dispoziţia necesară pentru o cooperare care presupune foarte multe avantaje pentru zonă, dar nici un fel de beneficii personale.