Miner: "Va fi ca în Valea Jiului. Stingem becul în România"
Răni adânci într-un pământ abandonat. Aşa vor ajunge puţinele cariere miniere care încă mai rezistă la noi. Sute de hectare din care s-a extras deja tot ce se putea vor fi lăsate de izbelişte, să fie acoperite doar de timp. Planul de a închide re a carierelor până în 2032 va transforma Gorjul în a doua Valea Jiului.
Cel mai afectați emoțional sunt minerii, cei care muncesc zi și noapte pentru a-și păstra locul de muncă și carierele să funcționeze. Mulți muncesc de zeci de ani fără să țină cont de condițiile în care stau, dar de acolo duc o pâine pe masă familiilor.
”O să umplem rândurile şomerilor. Alte locuri de muncă nu mai există în zonă. Practic, toată zona de sud este la pământ. Zone industriale nu mai există. Va fi ca în Valea Jiului. Este zona cea mai defavorizată. Va fi foarte rău, dacă nu ne vor lăsa să venim la muncă. Această carieră este de viitor”, a spus Gheorghe Ţacu, angajat al CE Oltenia.
Peste 11 mii de angajaţi ai Complexului Energetic nu mai văd speranţă decât peste hotare. ”Această companie este baza acestui judeţ. Odată cu închiderea ei, copiem dezastrul din Valea Jiului care se numeşte astăzi Valea Plângerii, la propriu. Va trebui să urmăm calea străinătăţii. România este pe locul doi după Siria. Oamenii ăia pleacă din cauza războiului, iar noi de sărăcie. Domnule, stingem becul în România la propriu. Trebuie să înţelegem odată treaba asta”, spune Mircea Gherendi, miner.
Directorul carierei Roșia, cea mai mare din Gorj, speră ca energia pe bază de cărbune să aibă viață, iar unitatea minieră pe care o conduce să se închidă ultima, adică peste 15 ani. ”Va fi ultima carieră care se va închide, dar nu mai devreme de 10-15 ani. Economia este dinamică, preţurile sunt dinamice. Este un program până în 2032, dar există posibilităţi de extindere”, a spus Cosmin Trufelea, director Cariera Roşia.
Bună parte din energia din sistem e asigurată de termocentrala de la Rovinari. ”În momentul de faţă, Rovinariul produce circa 12% din puterea realizată în sistem. Producem o energie curată. Termocentrala de la Rovinari constituie un rol important pentru prezent și viitor. ”, a transmis Iosif Chircă, director Termocentrală Rovinari.