Militaru cere legi aspre pentru defrişările ilegale

Costurile uriaşe ale proastei gestiuni a fondului forestier au fost supuse ieri atenţiei Parlamentului de către deputatul PD L de Gorj, Severus Militaru. El a atenţionat Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale că protejarea pădurilor şi împăduririle trebuie să fie o prioritate absolută pentru actuala guvernare. Distrugerea pădurilor, practicată la scară naţională în ultimul deceniu, este cauza fenomenelor climatice violente, neobişnuite în România, a fost concluzia pusă de specialiştii în probleme de mediu. Cu toate acestea, deşi creşterea debitelor apelor sau tornadele din verile trecute au ras an de an agoniseala de o viaţă a sute de oameni, defrişările ilegale au continuat sub ochii indulgenţi ai autorităţilor.  Zecile de hectare de păduri care au fost transformate în buşteni şi apoi exportate ar fi trebuit să îngrijoreze nu doar societatea civilă, singura care a luat atitudine în acest context - a spus Militaru – ci mai ales organismele de stat responsabile pentru domeniul forestier, cel care serveşte cel mai bine preîntâmpinării dereglărilor climatice. Alunecările de teren sunt tot o urmare a tăierilor masive a pădurilor în cele mai multe din zonele afectate, iar soluţia ţine de comportamentul responsabil atât în cazul activităţilor comerciale, cât şi în ceea ce priveşte exploatarea loturilor de pădure retrocedate proprietarilor. 
Consecinţele tăierii fără discernământ a pădurilor vor conduce către un declin rapid în toate celelalte domenii, având în vedere efectele adverse asupra climei, a precizat deputatul de Gorj, care a încercat să convingă Parlamentul României că un bun management în prezent presupune mult mai puţine cheltuieli astăzi decât mâine şi că secretul dezvoltării într-adevăr durabile stă neapărat în gestionarea corectă a resurselor naturale. Pentru atenuarea impactului negativ rezultat în urma risipei din ultimii ani a fondului forestier, Militaru a propus proiecte care se pot materializa prin colectarea a unei cantităţi cât mai mari de hârtie, plantarea a cât mai mulţi puieţi şi promovarea într-un ritm amplificat a educaţiei ecologice. Colaborarea în cadrul comunităţilor locale cu instituţiile abilitate în protecţia mediului şi cu şcolile ar trebui să-şi arate rezultatele într-un timp cât mai scurt. 
“Trebuie să conştientizăm pericolul pe care îl presupune diminuarea drastică a pădurilor, să luăm atitudine şi să milităm pentru protejarea şi conservarea lor”, a îndemnat deputatul de Gorj, solicitând Parlamentului tratarea cu maximă responsabilitate a efectelor defrişărilor şi promovarea de legi care să sancţioneze aspru ilegalităţile în acest domeniu.


Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: