Mii de turiști la Rânca, în weekend. Principala lor nemulțumire!
În jur de șapte mii de turiști din toate colțurile țării au rezervat camere, weekendul trecut, în stațiunea montană Rânca, din județul Gorj. Stațiunea a fost ocupată la 90% din capacitate. Au fost mai mulți iubitori ai muntelui decât în alți ani și pentru că pandemia i-a forțat pe mulți să descopere locurile frumoase din țară și să nu mai plece în concedii în străinătate. Fermecați de peisajele superbe de la poalele munților din Gorj, turiștii au plecat totuși cu un gust amar din Rânca. Drumurile proaste și neasfaltate, câinii fără stăpân și lipsa trotuarelor i-au dezamăgit.
A fost un weekend plin în stațiunea montană Rânca. Proprietarii de cabane au avut rezervări cum nu se așteptau, iar stațiunea s-a umplut de iubitori ai muntelui aproape ca în plină iarnă. Veniți din toate colțurile țării, turiștii s-au bucurat din plin de peisajele frumoase și aerul curat de la munte. „Noi venim din Târgu-Mureș. Este prima dată când ajungem aici. Am urcat și pe Transalpina și am zis să ne cazăm la Rânca. Sunt peisaje superbe. Ne place aici. Este liniște și aer curat”, a spus o femeie.
Cu toate acestea, turiștii au plecat cu un gust amar pentru că stațiunea are multe lipsuri care nu pot trece neobservate de musafiri. „Este foarte frumos în zonă, dar nu pot să nu remarc drumurile de pământ. Nu mă așteptam să mai găsesc așa ceva acum, în 2020. Și drumul acesta pe care am venit este plin de gropi. Abia am urcat cu mașina la cabană. Sunt șanțuri pe mijlocul drumului”, a spus un alt turist.
„Este foarte trist să vedem o astfel de imagine. Noi venim din Maramureș. Zona aceasta are un potențial uriaș. Este superbă. Nu este deloc frumos să găsim drumuri cu pietre, fără asfalt. Nu avem pe unde merge. Nu sunt trotuare și mergem pe marginea drumului, în șir indian. Mai circulă mașini cu viteză. Este risc de accidente. Și nici nu am avut unde să aruncăm și noi un ambalaj. Mergem cu el în geantă până la cabană”, a mai spus o altă turistă.
Dezamăgirile turiștilor sunt, în același timp, și ale cabanierilor. Proprietarii de pensiuni și hoteluri din Rânca așteaptă și ei la fel de mult ca turiștii dacă infrastructura nu ar mai lăsa de dorit ca în prezent. „Ne dorim ca străzile să arate bine, să fie asfaltate ca, în toamnă și la iarnă, turiștii să ajungă mai bine la cabane. Sunt puse până la 1.750 de metri altitudine. Toți turiștii au de urcat cu mașinile. Drumurile sunt așa cum sunt mai ales când plouă. E foarte greu să ajungi la o cabană pe un astfel de drum. Având în vedere peisajul mirific din Rânca, turiștii ar dori să găsească și drumuri bune. Noi am reușit să-i fidelizăm. Vin dezamăgiți că încă nu s-a făcut nimic. Au mai trecut și două mandate ale actualilor primari și nu s-a mișcat nimic. Doar în partea dinspre Baia de Fier au început să se asfalteze și s-a început cu strada de la telescaunul Păpușa”, a declarat Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca. (A.A.)