Mii de mineri pot pierde condiţiile deosebite de muncă
Sindicatul Lignitul Oltenia atrage atenţia într-o scrisoare trimisă ministrului Energiei, parlamentarilor de Gorj şi altor factori de decizie că salariaţii Complexului Energetic Oltenia riscă să rămână de la 1 ianuarie 2019 fără avizul pentru condiţii deosebite de muncă. În Gorj sunt 7.381 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia încadraţi la condiţii deosebite de muncă.
Potrivit preşedintelui Constantin Creţan, actualele avize expiră la finele anului. Un act normativ prevede că avizele existente îşi încetează aplicabilitatea la data îndeplinirii măsurilor stabilite prin planul de prevenire şi protecţie a condiţiilor de risc de la aceste locuri de muncă sau, după caz, la data expirării valabilităţii.
Astfel, conform art. 29 din Legea 263/2010, aşa cum a fost modificat prin OUG nr. 65/2015: ,,Locurile de muncă pot fi menţinute în condiţii deosebite, prin reînnoirea avizelor de încadrare pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, pentru o perioadă de maximum 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2016, termen până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă”.
Creţan cere demersuri urgente pentru modificarea art. 29, astfel încât avizele pentru condiţii deosebite să poată fi acordate şi după 1 ianuarie. „În susţinerea cererii, vă informăm că la toate locurile de muncă cu factori de risc ridicat, încadrate în condiţii deosebite, nu s-au îmbunătăţit condiţiile de muncă şi nu a fost eliminat riscul ridicat, din lipsa investiţiilor, confruntându-ne cu foarte multe accidente de muncă, unele mortale, îmbolnăviri profesionale şi pierderea capacităţii de muncă temporar (foarte multe zile de concediu medical), considerăm că se impune prelungirea acestor avize şi după 31 Decembrie 2018, în toate subunităţile Complexului”, arată Constantin Creţan.
Creţan spune că salariaţii care provin din complexurile energetice Craiova şi Turceni şi-au pierdut grupa de muncă, iar cei veniţi din SNLO şi CE Rovinari nu, deşi riscurile sunt identice. „Spre dezamăgirea noastră, nu toţi minerii şi energeticienii, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii mult mai grele decât angajaţii instituţiilor enumerate, beneficiază de sporul de pericol corespunzător riscului de la locurile de muncă şi inclusiv de grupă de muncă în condiţii deosebite”, susţine liderul sindicatului Lignitul.