Mii de gorjeni s-au lăsat de fumat

Peste două mii de persoane au reuşit să se lase de fumat de când programul antitutun a fost implementat în judeţul Gorj. Pentru a reuşi să renunţe la viciu este nevoie ca tratamentul medicamentos prescris de medic să fie susţinut şi cu voinţă.

Programul anti-fumat demarat în septembrie anul trecut în judeţul Gorj poate fi considerat o reuşită. În cele aproximativ 14 luni de la lansarea acestuia, aproximativ 5.000 de gorjeni s-au adresat secţiei de pneumologie din cadrul Spitalului Judeţean Gorj

solicitând sprijin pentru a renunţa la tutun, aproximativ jumătate dintre ei devenind în prezent nefumători. De programul anti-fumat pot beneficia atât persoanele care au asigurare de sănătate cât şi cele care nu au. Cei care intenţionează să renunţe la fumat beneficiază de consultaţii şi tratament gratuite, iar pentru acest lucru nu e nevoie de bilet de trimitere al medicului de familie ci simpla prezenţă cu buletinul de identitate la secţia de pneumologie a spitalului judeţean. De precizat însă că tratamentul medicamentos  nu este suficient pentru renunţarea la fumat fiind nevoie ca acesta să fie compensat şi cu ceva voinţă.

„Cu banii pe care i-am dat până acum pe ţigări îmi luam maşină”

Potrivit medicului Maria C. Popescu, aproape jumătate din cei care au beneficiat de programul antitutun au reuşit să se lase. “Unii nu mai duc tratamentul până la capăt. Chiar dacă după primele săptămâni nu mai simt nevoi să fumeze tratamentul trebuie dus până la capăt, două sau trei luni. Aproape jumătate dintre cei care au venit aici au reuşit. Chiar vin şi mulţumesc că i-am ajutat să renunţe la fumat. Sper ca acest program să se deruleze şi în continuare pentru că este benefic pentru sănătate”, afirmă medicul Maria C. Popescu.

Iulian P. şi Florin N. au venit împreună pentru a primi sprijin în vederea renunţării la fumat. Primul fumează de 23 de ani iar cel de al doilea de vreo 12. Principalul motiv pentru a se lăsa de ţigări este cel financiar dar şi pentru sănătate. “În primul rând e vorba de bani. Cu banii pe care i-am dat până acum pe ţigări îmi luam maşină. Din aia străină. Dar acum, gata! Sunt hotărât să mă las”, afirmă cu tărie Iulian. “Am încercat să renunţ singur dar nu am putut – completează şi prietenul său. Acum sunt hotărât să nu mai fumez”. „Tratamentul durează 2-3 luni şi trebuie efectuat în totalitate pentru că altfel nu are rezultate. Şi fără alcool pe timpul tratamentului. Dacă nu puteţi să renunţaţi din prima zi la fumat e bine să le reduceţi progresiv astfel încât în a opta zi să nu mai fumaţi deloc. Tratamentul trebuie dus până la capăt ca să aibă rezultate. Şi mai trebuie să aveţi şi voinţă pentru că altfel nu rezolvaţi nimic”, le povesteşte medicul pacienţilor.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: