Peste 20 de gospodării din Motru Sec – sub ape
Gorjul este de ieri sub cod galben pentru pericol de inundaţii şi, de azi, sub cel pentru ploi abundente. Ieri dimineaţă, circa 20 de gospodării din Motru Sec au fost acoperite de ape, beciurile caselor fiind cele mai afectate. Ca de fiecare dată, sătenii şi-au plâns de milă unii altora, în aşteptarea unui ajutor din partea autorităţilor.
Motru Sec este un sat aşezat pe malul râului cu acelaşi nume, nume care, evident, indică debitul din timpul verii, anotimp în care şi sătenii îşi construiesc aşa cum pot casele şi coteţele prin gospodării. Multe dintre construcţii pot fi întâlnite la două palme sau chiar în albia râului, ceea ce explică problemele de acum.
„Cartofi, varză, tot ce aveam pentru iarnă sunt acum sub apă“
De duminică a plouat fără întrerupere, astfel că, ieri dimineaţă râul şi-a ieşit din matcă. Inundaţiile de acum aproape că nu i-au mai surprins pe localnici. "Are 50 de cm în beci. Ce să-i fac eu? Sunt la 10 metri de mal, cei de la Apele Române au construit un dig de protecţie şi aşa ne protejează că atunci când plouă apa ajunge la noi în beci. Cartofi, varză, tot ce aveam pentru iarnă sunt acum sub apă. Nici nu mă bag să mă uit la ele", spune Nelu Ciorbă, care a fost bătut de soartă la fel ca şi fratele său, Bebe.
Amândoi au gospodăriile în Motru Sec şi regretă amarnic ziua în care au luat decizia să îşi ridice fiecare câte o casă pe malul râului. "Păgubirăm şi anul ăsta şi nu mai ştim ce să facem. Veni apa foarte mare, intră în curte şi apoi în beci şi, culmea ghinionului, mai îmi răsturnă şi o canistră pe care o aveam cu nişte motorină în ea. Ce nu distruse apa împuţi motorina. Aruncarăm şi cartofi şi varză, rămăserăm cu beciul gol. Ce-om face la iarnă nu ştiu. Le-am spus ălora de la Apele Române că au făcut digul degeaba că trece apa la noi şi au zis că nu contează şi uite că trecu", spune bărbatul.
Beciuri pline de ape
"Din munte vine apa foarte mare, eu am făcut drum cu TAFF-ul şi l-a stricat ploaia asta. Acum să ia Primăria măsuri şi să-l facă din nou că nu se poate fără el. Dacă o ţine tot aşa cu ploile o să intre apa de tot în sat şi o să ne dărâme şi casele. Ne rupe drumurile, că doar a mai făcut din astea acum 10 ani, când au fost inundaţii mari de tot. Trebuie să facă cineva ceva, că altfel moarea lumea dacă o să fie apa mare ca atunci", spune Victor Corlan. Bărbatul lucrează la pădure şi nu uită viitura de acum un deceniu, când torenţii au luat cu ei lemne, buldozere şi tot ce au întâlnit în cale.
Prin sat bătrânii sunt cei mai afectaţi pentru că, spre deosebire de tineri, nu mai au forţa necesară ca să scoată apa cu găleata din beciuri. "Ăştia ai tineri se mai descurcă, dar eu, femeie bătrână, ce să mai fac? De ani de zile vin inundaţiile şi nu ne despăgubeşte nimeni. Am porcii şi lemnele în apă, acolo, iar în beciul plin cu apă sunt damigenele cu băutură, cartofii, varza pentru iarnă. Găinile măcar le-am urcat în sală, sus, dar de una singură nu pot să mă descurc", spune Ilonia Cojocaru.
Deşi sătenii speră la despăgubiri, unii dintre ei sunt conştienţi că vina pentru situaţia de acum este şi a lor întrucât casele nu au apărut singure pe malul albiei. Localnicii ştiau pericolul de inundaţii şi, cu toate astea, l-au ignorat. "Gresia, faianţa, totul este sub ape. Ce să fac? Aici am avut teren, aici am putut şi eu să construiesc. N-am avut alt loc, că la cât beton am băgat aici ca să întăresc malul îmi făceam ditamai vila în alt loc, dacă îl aveam", spune Ion Mischie, a cărei casă este chiar pe malul apei, beciul fiind ieri, evident, plin de apă, cu tot betonul şi gresia pusă acolo.
Prefectul pe teren
La Padeş a ajuns ieri şi prefectul Liviu Andrei, care a vrut să vadă direct în teren care este realitatea la faţa locului, mai ales că nu fusese informat de către autorităţile locale despre situaţia existentă. "Am discutat cu oamenii şi le-am explicat că Guvernul nu poate să-i despăgubească atâta timp cât ei au casele pe malul apei. Ştiu că aici râurile sunt mici şi că acum a plouat şi acestea şi-au ieşit din matcă şi tocmai de asta am venit să vad cu ochii mei care e realitatea că nici în presă nu am încredere în situaţii din astea. Sunt vreo 20 de gospodării sub ape, iar cei de aici nu m-au informat. Am înţeles că au dat un telefon de dimineaţă pe la unul dintre subprefecţi, că nu ar fi probleme. Cei de la ISU Gorj sunt pregătiţi să intervină, dacă e nevoie, dar sper să se oprească ploile şi să nu mai avem alte pagube", spune Andrei. Meteorologii şi hidrologii au emis însă pentru zona Gorjului cod galben pentru noi precipitaţii abundente şi pentru posibile inundaţii, avertizările fiind valabile până mâine dimineaţă.