Mii de apeluri la Telefonul Vârstnicului

Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică gratuită de informare și asistență dedicată persoanelor peste 65 de ani, a înregistrat peste 2.700 de apeluri, dintre care 962 sunt apelanți unici, proveniți din toate regiunile țării.

Cele mai multe apeluri provin din zona Munteniei și a municipiului București (475 de apelanți), urmează zona Moldovei (184 de apelanți), a Transilvaniei (148 apelanți) şi a Olteniei (69 apelanți). Cei mai mulți apelanți sunt din București (285 de apelanți), urmaţi de  cei din județul Prahova (72 de apelanți), Galați (39), Iași (38), Constanța (33), Brașov (31) și Timiș (30).

Dintre cei care au apelat Telefonul Vârstnicului în ultimele 6 luni, peste 55% trăiesc singuri, aproximativ 15% locuiesc cu un partener de viață, iar aproape 10% se află în instituții de asistență socială, în regim rezidențial pentru persoane vârstnice.

Telefonul Vârstnicului este un instrument util și persoanelor cu o vârstă mai mică de 60 de ani, precum şi celor care vor să semnaleze situația unui vârstnic pe care îl cunosc, 149 de apelanți înscriindu-se în această categorie. Statistica arată că în perioada septembrie 2015 – martie 2016 Telefonul Vârstnicului a fost apelat de către 566 de femei și 396 de bărbați.

Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică gratuită și confidențială, care răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România, fie că vorbim de informare, consiliere sau sprijin practic și emoțional. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și informații de la operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta a României. Această linie telefonică, lansată în septembrie 2015, este disponibilă de luni până vineri, între orele 08:00 și 20:00. Linia poate fi accesată și de către cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân.

Dincolo de caracterul său informativ, Telefonul Vârstnicului reprezintă și o metodă de sprijin emoțional și alinare a singurătății. Conform unui studiu național realizat la finalul anului 2015 de GfK, pentru Fundația Principesa Margareta a României, unul din doi vârstnici din România este afectat de singurătate într-o anumită măsură.

Vizualizări: 408

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: