Mii de angajaţi ai CE Oltenia au rămas fără sindicate înainte de negocieri
Câteva mii de mineri şi energeticieni au rămas fără sindicate în această săptămână, acestea fiind dizolvate la cererea propriilor lideri. Sindicatele din zona Jilţ-Turceni au fost primele dizolvate, iar astăzi urmează cele din Motru. Liderii din aceste zone au ales să facă parte din viitorul Sindicat Mine Energie Oltenia, condus de Ion Ruşeţ, al cărui congres de constituire ar putea fi vineri, 24 ianuarie. Problema este că dizolvarea unui sindicat este înregistrată la judecătorie în cinci zile, iar constituirea unuia nou durează 49 de zile lucrătoare dacă nu sunt contestaţii, dar termenul se poate prelungi până la patru-cinci luni. Ori cele patru federaţii semnatare ale CCM aşteaptă ca pe 23 ianuarie să înceapă negocierile cu administraţia CE Oltenia, cerând recuperarea drepturilor pierdute în anii trecuţi. Rămâne de văzut cine îi va reprezenta la negocieri pe miile de salariaţi care s-au trezit cu sindicatele dizolvate în această săptămână.
Astăzi vor fi finalizate conferinţele de dizolvare a sindicatelor care au ales să-şi cedeze patrimoniul viitorului Sindicat Mine Energie Oltenia. Primul sindicat care a optat pentru dizolvare a fost Mine-Energie Jilţ Turceni, iar astăzi vor fi dizolvate sindicatele din zona Motru. Mai mulţi lideri de sindicat le-au cerut membrilor lor să voteze dizolvarea. Este vorba de Nelu Roşca – Roşiuţa, Constantin Bădiţa – Lupoaia, Eugen Iovan – Energia Turceni, Adrian Marciuc – Jilţ, Nanu Mic de la termocentrala Craiova, precum şi liderii unor sindicate mai mici.
Dizolvarea – 5 zile, înregistrarea – câteva luni
Potrivit Legii sindicatelor, dizolvarea trebuie înregistrată la Judecătorie în termen de 5 zile de la luarea deciziei. Asta înseamnă că săptămâna viitoare, între 6.000 şi 10.000 de salariaţi din CE Oltenia nu vor mai avea sindicate.
Înfiinţarea noului sindicat va dura între 45 şi 90 de zile lucrătoare. Astfel, dacă vineri, 24 ianuarie, va fi conferinţa de constituire a SMEO, urmează o serie de proceduri în instanţă. Se depun actele la judecătorie, iar în termen de 5 zile vor fi analizate de judecător. Dacă sunt neconcordanţe, urmează completarea actelor în alte 7 zile. Judecătorul are apoi 10 zile pentru a se pronunţa cu privire la cererea de înscriere şi încă 5 zile pentru a redacta hotărârea. Aceasta nu poate deveni definitivă decât după 15 zile, termen în care pot fi depuse contestaţii. Înscrierea în registrul special al sindicatelor are un termen de alte 7 zile. Şi asta ar fi varianta fericită, pentru că un eventual recurs ar avea termen de soluţionare 45 de zile. Cu alte cuvinte, va dura între două şi patru luni înfiinţarea noului sindicat şi atunci este greu de înţeles de unde graba de a fi dizolvate vechile sindicate, fix în perioada în care ar trebui negociate drepturile salariaţilor pe 2014.
Cine va negocia pe 23 ianuarie?
Dintr-un document întocmit de administraţie rezultă că la nivelul Complexului Energetic Oltenia erau la finalul anului trecut 45 de sindicate, afiliate la patru federaţii naţionale. Niciunul dintre ele nu era majoritar în complex, astfel că în numele salariaţilor au negociat federaţiile: FNME (35 sindicate), Federaţia Energetica (5 sindicate), Federaţia Univers (4 sindicate) şi Sindicatul Petrom Energie (1 sindicat în CEO).
Contractul Colectiv de Muncă a fost negociat anul trecut pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitatea renegocierii unor clauze pentru 2014. Pe 13 ianuarie, cele patru federaţii au notificat CE Oltenia pentru începerea negocierilor, iar termenul legal în care administraţia trebuie să se conformeze este de 10 zile.
Sindicatul nenăscut al lui Ion Ruşeţ a notificat însă administraţia că va fi majoritar, astfel că a apărut suspiciunea că acesta face jocurile conducerii CE Oltenia, pentru blocarea negocierilor. Ciurel şi Răuţ se vor folosi probabil de această harababură, pentru a nu negocia cu nimeni.
La 23 ianuarie, situaţia va fi următoarea. O parte din cele 45 de sindicate vor fi dizolvate şi mii de salariaţi nu vor mai avea calitatea de sindicalist pentru câteva luni. Cele patru federaţii au reprezentativitate la nivel de ramură şi pot negocia, dar nu se ştie dacă în numele unei majorităţi a salariaţilor sau a unei minorităţi. Salariaţii fără sindicat îşi vor putea alege reprezentanţi prin vot, pe care să-i trimită la negocieri, dar fiind vorba de mii de oameni, procedura va fi complicată.
Ce spun liderii
Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, a spus că liderii care au optat să facă parte din Sindicatul „Tudor Vladimirescu” nu vor face prostia să îşi dizolve sindicatele înainte de negocieri. „Pentru noi prioritară este negocierea drepturilor salariaţilor pentru 2014. Dacă ne-am dizolva toţi, administraţia ar fi fericită. Cred că Ruşeţ a făcut jocurile administraţiei convingând liderii să dizolve sindicatele în această perioadă. Eu vă spun că au reuşit să manipuleze delegaţii la conferinţe să decidă dizolvarea, dar marea majoritate a membrilor de sindicat nici nu a ştiut că se întâmplă acest lucru. Am fost la Turceni să vorbim cu oamenii la ieşirea din schimb şi au aflat de la noi că liderii lor erau în cantină să voteze dizolvarea sindicatului”, a spus Mitrescu.
Pe de altă parte, Eugen Iovan, liderul sindicatului Energia Turceni, a declarat pentru Pandurul că dizolvarea a fost votată în unanimitate de cei 151 de delegaţi, care au reprezentat circa două mii de sindicalişti.
Azi e rândul sindicatului liderului Cariera Lupoaia, Nicolae Bădiţă, pentru dizolvare. Acesta are încredere că noul sindicat îşi va obţine repede reprezentativitatea pentru a negocia drepturile oamenilor. Nicolae Bădiţă a declarat că ţelul noului sindicat este negocierea unui contract de muncă avantajos pentru mineri şi energeticieni prin recuperarea drepturilor pierdute în 2013.
NEGOCIERI SAU PROTESTE
„Se blochează negocierile. Ce e mai important, să se negocieze drepturile oamenilor sau să ne facem sindicat? Întâi să fuzionezi şi apoi dizolvare, ei fac în grabă. Şi ei au posibilitatea să vină la negocieri. (...) Aşteptăm până pe 24 ianuarie când administraţia CE Oltenia trebuie să înceapă negocierile. Dacă nu, începem acţiunile de pichetare, aşa cum a decis Consiliul de Coordonare din 11 ianuarie“, a declarat Constantin Mitrescu.