Microregiune economică la Motru, ca alternativă la cărbune

Autoritățile din zona Motru propun să-și unească forțele cu localitățile învecinate ca să se poată dezvolta. Dintr-un soi de microregiune ar putea face parte patru comune și municipiul Motru, mai ales că nici până acum nimeni nu a creat o alternativă în zonă pentru minerit. Cum rezervele de cărbune sunt pe ducă, edilii se gândesc cum vor compensa locurile de muncă ce se vor pierde odată cu închiderea, în primă fază, a Carierei Lupoaia, lucru prognozat să aibă loc până în 2030.

Viceprimarul din Motru, Cosmin Morega, a venit cu o soluție. Municipiul să se unească, în viitor, cu cele patru localități învecinate, ca să poată accesa fonduri mai ușor și, astfel, să se dezvolte mult mai rapid cu fonduri europene.

Când și în ce condiții poate fi pus în aplicare un astfel de proiect este încă necunoscut. „Este un proiect care ar aduce un plus de valoare oricărei comunități nu numai municipiului Motru. Mă refer la Glogova, Samarinești, Văgiulești, Cătunele. Acest lucru ne va da posibilitatea, până în 2027, să atragem fonduri europene pentru dezvoltarea serviciilor de utilitate publică, iluminat public, sistem de transport în comun, învățământ, culte, spital, tot ce intră în acest capitol”, a declarat viceprimarul din Motru.

Acesta a reamintit că rezervele de cărbune sunt pe terminate. Nu e un secret că, în viitor, se va închide în primă fază Cariera Lupoaia, unde lucrează câteva sute de mineri din zonă. În plus, și Uzina de Agent Termic din Motru are în plan să renunțe la cărbune și să treacă pe gaze. „Sunt două mii de locuri de muncă directe în Valea Motrului. Sunt alte sute ale prestatorilor de servicii. Ar fi un dezastru din punct de vedere social și economic pentru toată zona când se vor închide aceste cariere de cărbune, chiar dacă știm că se termină resursele. La Motru, s-a mai dat un bobârnac și s-a spus că UATAA va renunța la producerea agentului termic pe cărbune și va trece pe gaze. Practic se mai pune o bomboană pe coliva acestui minerit. De CEO și cele două cariere din zona Motru depindem cu toții”, a declarat Cosmin Morega.

Câte cariere se vor închide

Din zona Motru, Cariera Lupoaia va fi prima care va termina resursele de cărbune. În cel mult opt ani, aceasta își va închide porțile, după cum anunțat oficialii companiei energetice. Până în 2030, vor mai fi închise și perimetrele din Peșteana Sud, Husnicioara, Gârla, Rovinari Est și Peșteana Nord. 

Vizualizări: 2,473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: