Mica Unire. Ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859
Unul dintre cele mai frumoase momente din istoria României s-a întâmplat și datorită marilor puteri europene, dar și fiindcă au acționat câțiva politicieni români foarte inteligenți. Care au fost pașii către Mica Unire? Cum s-a sărbătorit pe 24 ianuarie 1859? Ce probleme logistice au existat?
CRONOLOGIE Pașii către Mica Unire
1856, martie. Congresul de Pace de la Paris încheie oficial războiul Crimeii și discută și despre organizarea Principatelor Dunărene. Congresul a hotărât ca statutul definitit al Principatelor să fie stabilit în urma consultării românilor în problema unirii.
1857, ianuarie. Poarta otomană emite firmanul care cuprinde normele de organizare a alegerilor pentru adunările ad-hoc din Țara Românească și Moldova.
1857, februarie și martie. La Iași, respectiv București, sunt create organismele de coordonare a mișcări unioniste. Ele se numesc: Comitetul Electoral al Unirii (la Iași) și Comitetul Central al Unirii (București).
1857, iulie. Încep alegerile pentru Adunarea Ad-hoc a Moldovei, alegeri care sunt falsificate de caimacamul Nicolae Vogoride.
1857, august și septembrie. Alegerile pentru Adunările ad-hoc din Moldova și Țara Românească sunt câștigate de o majoritate unionistă.
1858, mai-august. La Paris se desfășoară conferința puterilor garante care elaborează și adoptă convenția privind organizarea „definitivă” a Principatelor. Având valoare de constituție, Convenția organizează statele pe principiul separării puterilor. Puterea executivă aparține domnului. Acest act constituțional a înlocuit Regulamentele Organice (în vigoare de peste 25 de ani) și a rămas în vigoare până la 1864,
1859, 5/17 ianuarie. Adunarea Electivă de la Iași îl alege ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza, cu unanimitate de voturi.
1859, 24 ianuarie/5februarie: Alexandru Ioan Cuza este ales ca domnitor al Țării Românești cu unanimitate de voturi de către Adunarea Electivă de la București.
1859, august. La conferința de la Paris a puterilor garante, cinci dintre marile puteri participante recunosc „de jure” alegerea lui Cuza ca domnitor. Cele cinci erau Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei. Se încheia prima etapă spre realizarea deplină a unirii.
Sursa cronologiei: volumul „Istoria Românilor – O sinteză cronologică” (editura Meronia, coordonator Valentina Bilcea)