Merii din Stațiunea Pomicolă Târgu Jiu, doldora de fructe
Producție record de mere în Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu. Din păcate, fructele riscă să putrezească și în stațiune, dar și în livezile gorjenilor, pentru că oamenii nu au unde să le vândă. Dacă pe vremuri erau duse la export camioane întregi de mere din Gorj, acum oamenii nu au unde să-și ducă fructele și multe ajung hrană pentru porci ori sunt transformate în țuică.
Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu este înglodată în datorii și abia supraviețuiește. Cu toate acestea, pomii fructiferi sunt doldora de mere în acest an. Producția va fi una record. Directorul stațiunii estimează că va ajunge chiar și la 40 de tone pe hectar. “Producția este bună comparativ cu anul trecut, când a fost aproape zero. Au fost factorii meteorologici care au dus la compromiterea producției. În cadrul stațiunii, întrucât ne confruntăm cu greutăți financiare destul de mari, ne lipsesc sursele financiare pentru a avea o suprafață mult mai mare prin care să asigurăm necesarul de fructe la nivelul județului Gorj”, a explicat Ion Călinoiu, directorul Stațiunii Pomicole Târgu Jiu.
Cea mai mare problemă a celor de la stațiunea pomicolă, dar și a gorjenilor, în general, este că nu vor avea unde să vândă fructele. Multe vor ajunge să se strice în livezi, iar altele, în cazane pentru că oamenii obișnuiesc să facă țuică din mere ca să nu piardă fructele.
„Este de la 30 la 40 de tone pe hectar. E vorba de fructe care se pot comercializa și mai rezultă și un procent de 10-15% ce ar merge pentru industrializare. Ceea ce este important este că desfacerea va fi o problemă. În general, în Gorj, sunt mere, chiar dacă nu sunt din soiurile cele mai bune, dar au producții foarte bune, în dezavantajul oamenilor este că aceste fructe nu pot fi valorificate, dacă nu pentru consum, atunci în stare industrializată. Lipsesc centrele de preluare a fructelor. Este o mare hibă. Oamenii rămân cu aceste fructe care vor ajunge la animale sau să facă țuică din ele”, a mai spus Ion Călinoiu.