Castraveții amari cresc și în solariile din Gorj. Beneficii pentru sănătate și profit!
O legumă mai puțin obișnuită crește în solariile din Gorj. Câțiva agricultori au început să planteze castraveți amari. Leguma are multe beneficii pentru sănătate, în special pentru cei care au probleme cu glicemia. Doi soți din Târgu Jiu au început să cultive castraveți amari de anul trecut și așa au descoperit că legumele sunt sănătate curată și un aliat bun în lupta cu diabetul. De atunci, solarul lor s-a umplut de castraveți amari din Nepal și au început să vândă în toată țara.
Elena și Victor Calotă au început să cultive castraveți amari de anul trecut. De la câteva fire, au ajuns acum la câteva sute. În solariile lor din Bucureasa, în apropiere de Târgu Jiu, cei doi au plantat leguma amară și nu regretă decizia luată, mai ales că au simțit pe pielea lor câte beneficii are pentru sănătate.
Victor are probleme cu glicemia de doi ani. A reușit să o țină în frâu cu ajutorul fresh-urilor și salatelor ori ceaiurilor în care a adăugat castravete amar. „Este foarte bun pentru cei care suferă de diabet zaharat. Este bun pentru colesterol, celulele care sunt canceroase. Îl culegem verde, are un gust foarte amar. Se poate consuma în salată, în freshuri, cu apă, fructe și se poate bea înainte de masă. Noi suntem la început de drum. Am început anul trecut cu opt fire de castraveți pentru că acum doi ani a fost depistat soțul meu cu diabet. A avut glicemia 300 și atunci cineva ne-a adus un castravete care avea semințe. Am plantat opt fire. Am avut pentru consum pentru familie. Surprinzător, glicemia i-a scăzut foarte mult. Un pic corelat cu regimul alimentar, cu mișcarea din solar, a dat rezultate. A avut glicemia acum 96 și chiar l-a felicitat doamna doctor pentru această performanță”, a mărturisit Elena Calotă.
Consumat verde, în salate și fresh-uri, vara, ori uscat, în ceaiuri, iarna, castravetele amar a devenit un aliat bun în lupta cu diabetul. În plus, a ajuns și o sursă importantă de venit pentru cei doi soți. Un kilogram de castraveți amari se vinde cu 20 de lei, dar legumele pot fi vândute și la bucată.
Pandemia nu a mai ajutat comerțul din piețe, dar și cei doi agricultori s-au reprofilat. Au creat o pagină de Facebook - Castraveți amari bio Târgu Jiu – și preiau comenzi pe internet, livrează prin curier ori chiar la domiciliu în apropiere de Târgu Jiu și în oraș. Castraveții amari de la ei din solar ajung chiar și în afara țării la clienți fideli din Germania.
„Toată iarna am avut castravete amar uscat. Îl tăiem felii, îl uscăm și facem ceai iarna. Anul trecut, am vândut în Piața Mică, din Târgu Jiu. Acum am încercat să promovăm pe internet, pe Facebook. Avem comenzi și în alte orașe, livrăm și la domiciliu, în Târgu Jiu. Vindem și verzi, și semințe, și uscat. Costă 20 de lei un kilogram de castravete amar. Pentru cine are nevoie și ține la sănătatea lui, este foarte bună această legumă. Este bio, punem doar macerat de pasăre. Avem 200 de păsări în curte și punem maceratul la plante. Trebuie să fie totul bio în solar. Dacă sunt îngrijiți foarte bine, castraveții ajung și la înălțimea de șase metri și o singură planta face până la 20 de castraveți”, a mai spus Elena Calotă.