Medierea, tot mai populară printre gorjeni. Cum se poate evita un divorț la mediator

Gorjenii care au ceva de împărțit cu un membru al familiei, cu un vecin sau cu partenerul de afaceri ori chiar de pat, au posibilitatea să-și rezolve aceste probleme prin intermediul mediatorului, într-un timp scurt, și fără procese de durată în instanță. Astfel de conflicte se aplanează, de regulă, chiar în prima ședință de mediere, spun mediatorii.

Otilia Belcineanu, președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Gorj, a oferit câteva exemple referitoare la cum și-au rezolvat unii gorjeni problemele prin intermediul medierii. A făcut referire la un conflict iscat între soți. „Soțul a apelat la mediere având o situație tensionată cu soția care plecase de acasă. Nu era vorba de violență domestică sau ceva grav. Soția depusese cerere pentru divorț. Soțul nu putea să ia legătura cu soția. Am trimis invitația scrisă, la care nu a dat curs. Am pus mâna pe telefon și am încercat să o conving că e bine să-și asculte soțul, că are ceva de spus. Erau mici frecușuri, plecând de la niște probleme financiare”, a declarat Otilia Belcineanu. După ce au luat parte la o ședință de mediere, cei doi s-au împăcat și sunt împreună și în prezent.

La cuţite, din cauza fumului de la centrală

O altă situație îi prezintă pe doi gorjeni, foști prieteni de cataramă încă de când erau mici copii și vecini chiar și azi. Cei doi s-au certat din cauza fumului scos de centrala casei unuia dintre ei. Reclamantul a mers la mediator, iar după o singură ședință au căzut la pace. Mediatorul a ajuns la concluzia că motivul disputei era cu totul altul. „S-au înțeles referitor la coș și la parazăpezi, dar la finalul discuțiilor mi-am dat seama că la baza conflictului era un soi de gelozie. Adică una dintre soțiile celor doi era geloasă pe cealaltă, pentru că arăta mai bine. Este o poveste frumoasă. Cei doi au fost buni prieteni încă din copilărie. Unul dintre ei s-a căsătorit și a plecat din locul unde a copilărit cu celălalt. Când s-a mutat, prietenul s-a mutat și s-a pus vecin cu acesta. Cumnați de mână unul la celălalt, prieteni, ca frații”, a mai spus mediatorul Otilia Belcineanu.

Cât costă o ședință de mediere

Mediatorul Otilia Belcineanu spune că o ședință la cabinetul său, de pildă, costă între 400-500 lei, dacă se și finalizează. Atunci când este vorba de mai multe ședințe, tariful per mediere scade. Mediatorii au făcut un apel la procurori și la judecători pentru a le explica cetățenilor despre posibilitatea medierii. „Dacă medierea nu funcționează ca în alte state ale Uniunii Europene este și pentru faptul că nici organele cu atribuții jurisdicționale nu îndrumă către mediere justițiabilii. Judecătorul, procurorul, polițistul pot face asta. Această profesie nu este sprijinită de aceste organe cu atribuții jurisdicționale”, a explicat președintele mediatorilor gorjeni.

Vizualizări: 848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: