Masajul thailandez a intrat în patrimoniul cultural UNESCO

Patrimoniul UNESCO se va îmbogăţi cu o serie de practici străvechi, evenimente festive, obiceiuri sau ritualuri, de la alpinism la masaj thailandez. Masajul propus de Thailanda, numit ''Nuad'', a fost deja înscris pe lista simbolică a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii al UNESCO.

Reuniunea anuală a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, UNESCO, a avut loc în prima parte a lunii decembrie la Bogota. Comitetul a examinat 41 de solicitări de înregistrare, pe lângă cele 429 recunoscute astăzi, precum şi şase dosare de înscriere pe lista patrimoniului cultural care necesitau salvgardare urgentă. Lista patrimoniului imaterial este deschisă unor expresii culturale diverse - tradiţii orale, cunoştinţe meşteşugăreşti, festivaluri - transmise în interiorul unor comunităţi specifice şi care reflectă diversitatea culturală ce persistă în ciuda globalizării.

Pentru Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, transmiterea cunoştinţelor are o valoare socială şi economică atât pentru grupurile minoritare, cât şi pentru grupurile sociale majoritare, pentru ţările în curs de dezvoltare, dar şi pentru cele dezvoltate.

Thailanda, celebră în toată lumea datorită tehnicilor tradiţionale de masaj, a depus candidatura pentru masajul ''Nuad'', o tehnică terapeutică practicată anterior în sate, ''simbol al iubirii şi bunătăţii''.

Întrucât tradiţiile ancestrale nu ţin neapărat cont de graniţele geopolitice actuale, mai multe dosare sunt împărtăşite de mai multe ţări, ceea ce conferă un plus de greutate cererii lor.

Cererile vin de pe toate continentele şi multe dintre ele au şanse să fie acceptate,  aşa cum s-a întâmplat recent cu masajul thailandez. Republica Dominicană, care a propus deja cu succes merengue în 2016, îşi promovează de această dată bachata, muzică dansantă şi „elementul puternic de coeziune socială”, care a dobândit notorietate peste graniţe încă din anii '80.  La rândul lor, Franţa, Italia şi Elveţia şi-au unit forţele pentru promovarea alpinismului, sport al cărui nume provine de la Munţii Alpi, pe care aceste trei ţări îi au în comun.

Vizualizări: 1,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: