Măruţă: Noul sistem de salarizare e de noaptea minţii
Ion Măruţă, liderul Sindicatului Sănătatea Gorj, susţine că zeci de salariaţi de la Sanatoriul TBC de la Dobriţa vor pierde de la 700 la 2.000 de lei la salariu, în baza noului regulament de sporuri. Măruţă a spus într-un interviu la Radio Infinit că legea este aberantă şi că sindicatul pe care îl conduce va participa la toate protestele care vor fi organizate.
Reporter: Încă sunt negocieri, sunt premise să nu piardă nimeni la salariu?
Ion Măruţă: Suma este mult sub ceea ce am cerut noi ca un nivel minim de negociere. Încercăm până la sfârşitul zilei să închidem salariile, să vedem în ce formă ne putem închide pe această sumă. Potrivit ultimelor calcule, la nivelul unităţii noastre, peste 45 de persoane o să piardă faţă de salariul avut în luna februarie. Sumele pierdute variază, avem pe brut de la 2.000 de lei la farmacist până la 600-700 de lei la femeia de serviciu.
Rep.: Vă nemulţumeşte această lege...
I.M.: Şi în calitate de şef birou Resurse Umane, şi în calitate de lider sindical sunt extrem de nemulţumit de prevederile acestei legi, care pur şi simplu aruncă în aer sistemul de salarizare din spitalele de monospecialitate.
Rep.: Cum preconizaţi că se vor termina aceste negocieri?
I.M.: Nu aş putea să prevăd acum cum se va termina. În tot cazul, oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Noi vom participa la toate protestele care se anunţă. Nu ştiu dacă vor avea vreo finalitate, datoria noastră este să încercăm, să fim alături de oameni. Când s-a proiectat legea, nimeni nu s-a gândit că vor fi asemenea probleme. Am fost sunat chiar şi de oameni din Spitalul Judeţean, toată lumea e, nu aş spune disperată, e dezorientată.
Rep.: Ce se urmăreşte prin aceste măsuri, se face ordine în sistem?
I.M.: S-a făcut dezordine, nu ordine. Unităţile medicale au bani, problema este că nu suntem lăsaţi să acordăm sporurile pentru condiţii de muncă, aşa cum au fost acordate până acum. Este aberant să spui că într-un spital de monospecialitate, unde 95% din oameni au sporul legal între 55% şi 85%, trebuie să ne încadrăm în 30%. E ceva de noaptea minţii. Dacă ar fi, în acest 30%, doar sporurile pentru condiţii deosebite de muncă... dar să nu uităm să aici trebuie să ne încadrăm cu sporurile pentru zilele de sâmbătă şi duminică, cu sporurile pentru gărzi. Este aberant să bagi în acelaşi coş sporul pentru condiţii de muncă cu sâmbetele şi duminicile. S-a aruncat pisica de la minister la autoritatea publică, care nu are soluţii.