Mărţişoare tradiţionale, păstrate în muzeul de la Stoina
Iubitorii de muzică şi dansuri populare sunt aşteptaţi în acest week-end la Stoina, unde se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a Festivalului-concurs al cântecului, jocului şi portului oltenesc “Mărţişoare folclorice”, festival ce se adresează tinerilor interpreţi şi formaţiilor de dansuri populare de pe Valea Amaradiei. Duminică va fi inaugurat la Stoina un muzeu al mărţişorului.
Festivalul va avea trei secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti şi dansuri populare. Sunt înscriși peste 220 de copii numai din Gorj. Cei mai mulți participanți sunt de pe Valea Amaradiei, însă au fost invitate și celelalte comune. Premiile constau în bani, Consiliul Local Stoina aprobând suma de 2.500 de lei pentru a răsplăti copiii talentați. Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul Folcloric „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, care la finalul concursului va susține și un recital pentru cetățenii comunei.
Tot în această ediție, autoritățile locale inaugurează și Muzeul Mărțișorului. Primarul comunei, Ioana Bușe, spune că este vorba despre o expoziție cu mărțișoare tradiționale. ”Este prima ediție când vrem să înființăm muzeul mărțișorului, asta înseamnă păstrarea tradițiilor și promovarea de Mărțișor, vom avea acolo într-un colț o expoziție colț cu mărțișoare tradiționale și obiecte foarte vechi. Mărțișoarele sunt confecționate din fir de lână, ață subțire, boabe de fasole, de porumb, mărțișoare croșetate. Primele mărțișoare vor fi păstrate în muzeu”, a spus Ioana Bușe, primarul din Stoina.