Marşul disperării, mineriada fără bâte către guvernul Cioloş
Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia anunţă un protest fără precedent. Pe 11 aprilie, vor pleca pe jos de la exploatările şi termocentralele din Gorj spre Bucureşti, într-un marş de 300 de kilometri. „Este un marş al disperării”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. La protest sunt invitaţi şi liderii celorlalte federaţii şi sindicate din companie.
Schimbarea lui Gerea de la Ministerul Energiei şi a lui Ciurel de la conducerea Complexului Energetic Oltenia au fost necesare, dar cei care au venit în locul lor nu au reuşit să-i convingă pe mineri şi energeticieni că au soluţii pentru readucerea companiei pe linia de plutire.
Laurenţiu Ciurel a lăsat în urmă o companie cu pierderi de 350 de milioane de euro în 2014-2015, a cărei valoare de piaţă a scăzut de 20 de ori în această perioadă. Gerea a lăsat şi el în urmă o piaţă a energiei în care energia termo nu mai are loc, iar „verzii” intră în piaţă energie scumpă, dar puternic subvenţionată. Anomaliile de pe piaţa de energie sunt evidente de ani buni, dar nicio guvernare nu le-a rezolvat, pentru a nu deranja „băieţii deştepţi”.
Ministerul Energiei lucrează la o strategie energetică, iar ministrul Grigorescu vorbeşte permanent de locul cărbunelui în piaţa de energie şi de necesitatea unui mix energetic. Dincolo de bunele intenţii, minerii şi energeticienii văd că urmează trei luni de şomaj tehnic şi două mii de concedieri, pe nişte programe făcute de administraţie fără o consultare reală a sindicatelor, fără o consultare cu şefii din teritoriu, care azi sunt numiţi şi mâine revocaţi.
„Voinţă avem, sperăm să avem şi putinţă”
Dumitru Pârvulescu a spus că viitorul apropiat sună foarte rău pentru sectorul termoenergetic, astfel că sindicatele lucrează la un memorandum care să propună soluţii pe termen scurt. Acest document urmează a fi semnat de salariaţii CE Oltenia, 15.000 la număr, dar şi de gorjenii din afara companiei. „Vom merge cu acest memorandum la primul ministru şi la preşedinte. Vom pleca pe jos, din cariere şi termocentrale, până la Bucureşti, într-un marş al disperării. Nu mai suntem tineri, sunt 300 de kilometri, dar voinţă avem, sper să avem şi putinţă”, a spus liderul FNME.
Pârvulescu spune că oamenii nu trebuie să se teamă, pentru că nu va fi o mineriadă cu bâte. „Noi am protestat întotdeauna paşnic. Vom avea embleme, pliante, nu bâte. Sper să ştergem şi imaginea mineriadelor. Vrem să adunăm semnături şi în drumul nostru, de la românii care plătesc facturi mari la energie şi care trebuie să afle că numai o treime din bani ajung la producători”, a spus preşedintele FNME.
După marşul de protest care va dura circa două săptămâni, minerii şi energeticienii vor să facă un miting cu o mie de persoane în faţa sediului guvernului. ”Noi nu mergem la Bucureşti să cerşim. Noi mergem la Bucureşti să vadă că suntem români, suntem cetăţeni ai României şi vrem să nu mai fim furaţi, umiliţi şi discriminaţi în ţara noastră. Vrem să avem un mix energetic, aşa cum au majoritatea ţărilor dezvoltate, din Europa şi din lume. Noi cei care ne-am hotărât să facem acest marş suntem mai determinaţi ca oricând. Iar în ceea ce mă priveşte, prefer să pierd luptând decât să pierd fără să fac nimic”, a spus Manu Tomescu, lider în cadrul sindicatului Energia Rovinari.