Maria Loga şi Victoriţa Lăcătuşu au distrat lăutarii din Gorj
Linişte aproape mormântală prin localurile din Târgu Jiu în noaptea de luni spre marţi şi asta nu pentru că lăutarii ar fi intrat în grevă spontană. Cu toţii s-au adunat la un singur restaurant din oraş şi au petrecut aşa cum numai eu ştiu, până în zori, la propriul revelion. Cheful n-ar fi fost posibil dacă Vasile Gheorghe, un artist din Constanţa "măritat" pe malul Jiului nu ar fi luat iniţiativa organizării unei asemenea petreceri.
Cântecele şi urările de "la mulţi ani cu sănătate şi bucurii" şi "bine ai venit 2010" s-au auzit în restaurantul respectiv până în zori. Pentru că au muncit din greu în noaptea dintre ani, lăutarii din oraş şi nu numai şi-au făcut timp, pentru o noapte, să petreacă şi ei trecerea în 2010, aşa cum a petrecut restul lumii de Revelion. "Majoritatea dintre noi am cântat de Revelion. Am cântat şi de Sfântul Ion şi de Sfântul Vasile, dar pe unde nu am cântat şi e firesc să răbufnim şi noi acum şi să ne distrăm măcar o dată pe an. Vrem să uităm de criză, de greutăţi şi, dacă rămâneţi până la final, p să vedeţi dacă artiştii ştiu să se distreze şi ei ca nişte oameni normali sau dacă sunt anormali din acest punct de vedere", ne-a declarat violonistul Aurel Emilian Blondea, unul dintre cei mai vestiţi lăutari din Gorj.
Un coleg de-al său de la Ansamblul Doina Gorjului, Nelu Stan, i-a ţinut isonul, acesta fiind şi el bucuros că, în sfârşit, artiştii de acest gen reuşesc să îşi organizeze propria petrecere. "E o iniţiativă foarte bună. De când mă ştiu eu nu a exista aşa ceva ca să ne întâlnim şi noi, muzicanţii, lăutarii, profesorii, ca să ne simţim extraordinar pentru câteva clipe. Să dea Dumnezeu cu toată criza asta, aşa să fie mereu când o fi mai rău pentru români", spunea bărbatul. Iniţiativa pentru un aşa chef apreciat de toţi lăutarii nu i-a aparţinut, culmea, unui gorjean, ci unui constănţean stabilit la Târgu Jiu după ce s-a căsătorit aici. Vasile Gheorghe cântă la un local din oraş, iar acum şi-a dat seama că artiştilor le lipseşte o petrecere care să fie numai a lor. "Nu a fost greu deloc să-i mobilizez. Am dat vreo 20 de sms-uri că apoi s-au anunţat ei singuri unii pe alţii. A trebuit să vin eu de la Constanţa ca să fac lucrul ăsta, dar bine măcar că am reuşit să facem prima ediţie, că de acum încolo cu siguranţă vor mai fi şi alte revelioane", spune "Gică", aşa cum îl strigau prietenii.
Maria Loga şi Victoriţa Lăcătuşu, invitate de onoare
Invitatele de onoare ale petrecerii au fost Maria Loga şi Victoriţa Lăcătuşu, care au avut şi ele astfel ocazia să îşi aducă aminte că, de Revelion, au muncit din greu. "Am muncit, da, sigur, am cântat şi la Slatina şi la Craiova, şi apoi am venit pe la 5 dimineaţa şi am petrecut cu prietenii până în zori. Acum ne simţim însă extraordinar. Ne distrăm de minune", a spus Victoriţa Lăcătuşu. După ce ambele artiste au cântat în duet, spre bucuria colegilor de breaslă, Maria Loga ne-a povestit că a început anul nu doar cu concerte, ci şi cu bucuria venirii pe lume a încă unei nepoţele, care o face tare fericită şi împlinită în plan personal. "În 30 de ani de activitate nu ştiu dacă am stat odată sau de două ori acasă cu familia mea. De fiecare dată am fost plecat şi cred că am făcut bucurie în sufletele a sute şi sute de oameni pe acolo pe unde am cântat. La revelionul acesta am cântat şi la Râmnicu Vâlcea şi la Piteşti şi la Slatina, iar apoi m-am dus la Craiova la spital să-mi văd nepoţica pe care mi-a adus-o pe lume fiica mea. S-au şi mirat când m-au văzut acolo, au spus că sunt Jules Verne şi fac ocolul Olteniei în câteva ore. În noaptea aceasta am venit aici pentru că merit şi eu un pic de repaos şi, în plus, am primit cu bucurie invitaţia pentru acest Revelion. Am ocazia să mă întâlnesc aici cu lăutari vestiţi ai Gorjului, cu unii de la ai căror părinţi chiar eu am învăţat repertoriul pe care îl am şi pe care mă bucur să-i revăd", ne-a spus Loga.