Ion Şalapa, cel mai tânăr redactor-şef din Târgu Jiu
Ion Şalapa are 16 ani, este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu şi este, începând cu acest an, redactor-şef la revista „Cuget Liber”. Nu numai că lectura este marea sa pasiune însă tânărul înclină mult spre filozofie fiind şi preşedintele Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice „General Gheorghe Magheru”. Chiar şi cu aceste merite deosebite, Ion crede că atât părinţii cât şi prietenii îl subestimează.
Ion Şalapa şi-a uimit colegii dar şi profesorii colegiului la care învaţă cu setea lui de lectură şi nu orice fel de lectură ci una care împinge la meditaţie dar şi cu pasiunea lui pentru limba germană pe care o stăpâneşte uimitor de bine la această vârstă. „Prefer filozofia ca gen de lectură deoarece aceasta stimulează cel mai bine intelectul şi psihicul şi de mic mi-au plăcut lucrurile grele, de aceea am ales să studiez germana dar mă pasionează la fel de mult rusa şi ebraica”, a mărturisit Ion Şalapa.
A fost ales să fie preşedintele Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice pentru că, spune el, este foarte plăcut să şti că ajuţi elevi pentru a avea acces la educaţie dar şi pentru că îi place să-şi petreacă timpul eficient în activităţi de grup precum paint-ball.
Autori precum Goethe, Thomas Mann sau Nietzsche îi ocupă mai tot timpul lui liber şi asta pentru că îl atrage foarte mult poporul german. „Îmi plac pentru că sunt profunzi la fel cum îi respect pe evrei pentru inteligenţa lor”, spune tânărul.
A început să scrie de pe vremea când a început să înveţe limba germană, adică în clasa a VIII-a, citind cărţi chiar în această limbă pe care a învăţat-o singur, fără niciun ajutor sau pregătire. „În şcoală nu am făcut limba germană cum nici engleza nu este la un nivel aşa avansat în liceu însă mi-am dorit foarte mult să le învăţ şi în engleză am deja certificatul Cambrdige de avansat şi intenţionez să obţin şi cel mai avansat certificat în germană”, a precizat Ion Şalapa.
„Mă simt subestimat de părinţi şi prieteni”
A călătorit mult şi a avut ocazia să cunoască Germania, Polonia dar şi Austria, ţări în care se vorbeşte îndeosebi germana având ocazia să-şi perfecţioneze nivelul de cunoştinţe. Chiar şi cu aceste împliniri, Ion se simte oarecum neapreciat de prieteni şi părinţi cărora încearcă să le impună modul lui de viaţă şi sclipirea lui de geniu. „Mă simt în general subestimat de părinţi şi de prieteni, părinţii mei încearcă să-mi impună mie mediocrul probabil unde este şi o diferenţă foarte mare de vârstă între ei şi mine”, mărturiseşte Ion Şalapa.