Marele PSD Gorj, tras pe dreapta de Ion Săvoiu
Supărare mare sâmbătă la PSD Gorj, care anunţase pentru ora 10.00 înscrierea candidaturii lui Mihnea Costoiu pe Colegiul 2 Senat. La aceeaşi oră, la Biroul Electoral Judeţean a ajuns pentru înscrierea candidaturii Ion Săvoiu, preşedintele Forţa Civică Gorj. Costoiu a venit însoţit de jumătate de guvern, în frunte de premierul Ponta şi vicepremierul Dragnea, dar cu toţii au fost nevoiţi să aştepte un sfert de oră, până când judecătorii BEJ au verificat dosarul de candidatură al lui Săvoiu. Cel mai supărat a fost preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, care ar fi spus că „nu este normal ca premierul să aştepte un sfert de oră” şi că „lucrurile nu vor rămâne aşa“. Costoiu și-a depus și el dosarul, după ce Florin Cârciumaru i-a reproșat judecătorului Ion Marin, președinte al Biroului Electoral Județean, că nu a organizat lucrurile așa cum ar fi trebuit.
Zeci de tineri din PSD, îmbrăcați cu tricouri și șepci roșii, au fost mobilizați pentru a-i aplauda pe Victor Ponta și Daciana Sârbu la ieșirea din casa de protocol pentru a merge spre Prefectură. Scenariul vizitei de succes a decurs fără probleme pentru șefii PSD doar până la intrarea în Prefectură pentru că, în timp ce toată lumea păzea Casa Gănescu pentru ca de acolo să iasă Ponta și suita, în Prefectură au intrat discret câțiva reprezentați de la Forța Civică, în frunte cu candidatul Ion Săvoiu. Imediat după ce aceștia au intrat în sediul BEJ pentru a înregistra candidatura lui Săvoiu, în fața Prefecturii și-a făcut apariția Victor Ponta. Premierul nu s-a grăbit să meargă spre sediul BEJ întrucât era informat de colegii din organizația de la Gorj că sediul Biroului Electoral nu este liber. Preţ de un sfert de oră Ponta și Mihnea Costoiu au acordat interviuri de diverse teme, numai să treacă timpul. În sediul BEJ Gorj a ajuns însă primarul Florin Cârciumaru, șeful PSD Gorj fiind foc și pară pe judecătorul Ion Marin pentru modul în care a fost organizată primirea candidaturii lui Costoiu. Edilul a menționat chiar că „avem un premier și nu putem să ne batem joc”, magistratul Ion Marin declarând și el că nu găsește potrivită ieșirea șefului PSD Gorj, mai ales că la Biroul Electoral Județean candidații nu sunt invitați sau programați, ci vin singuri și își depun candidaturile.
CANDIDATUL FALIMENT
Mihnea Costoiu este ministrul delegat pentru învăţământul superior este originar din Gorj. Între 1999 şi 2001, el a fost preşedinte al Citex SA Târgu Jiu, fosta întreprindere de construcții din oraș, care a dat faliment. Acesta a cumpărat în 1999 acţiunile de la TAMSA SA Mătăsari, care, de asemenea, a dat faliment după ce o parte dintre active au fost vândute la preţuri subevaluate. Cumpărătorul a fost o firmă la care acționari erau soția lui Costoiu și directorul numit de acesta la TAMSA, după cum se menționa într-un dosar penal instrumentat la acea vreme de IPJ Gorj. La finalul cercetărilor doar directorul respectiv a avut probleme penale.
INFORMATORUL IULIAN
Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a confirmat în anul 2010, că Mihnea Costoiu a fost recrutat la data de 8 iulie 1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului «Tudor Vladimirescu» din Târgu Jiu”. Costoiu avea numele conspirativ „Iulian”. CNSAS a descoperit în arhive doar un angajament semnat de Mihnea Costoiu când era elev, la dosar neexistând și probe din care să reiese că acesta ar fi transmis informații către Securitate, motiv pentru care ministrului nu i s-a atribuit calitatea de lucrător sau colaborator.
Averea și conturile șefului PSD Diaspora
Conform declarației de avere completată la sfârșitul lunii martie, Mihnea Costoiu, deținea împreună cu soția sa peste 11.000 mp de teren în localitatea gorjeană Runcu, achiziționat în anul 2000, în 2001 cei doi cumpărând la Târgu Jiu un apartament de 91 mp. De asemenea, în 1998 soții Costoiu au achiziționat la Târgu Jiu un spațiu de producție de 225 mp, iar în anul 2011 ministrul și-a adjudecat într-un litigiu, după cum precizează în declarația de avere, un apartament de 68 mp din București.
În plus, conform aceluiași document, în 2013 ministrul delegat pentru învățământul superior a vândut un apartament cu 165.000 de euro către Gabriel Alexandru Arapalea. Suma respectivă nu se regăsește însă în cele șase conturi bancare pe care Costoiu le-a menționat în declarația de avere. Conturile au fost deschise între anii 2002 și 2010, iar în ele se află sume cuprinse între 5 lei și 93.295 de lei sau 3.053 euro.
Ministrul delegat pentru învățământul superior menționează ca venituri în anul 2013 suma de 64.356 lei de la Ministerul Educației Naționale și 18.634 lei de la Politehnica București, pentru proiecte implementate în anul 2012. De asemenea, Mihnea Costoiu a mai câștigat peste 68.000 de lei din închirierea unui spațiu comercial către firma Bet Cafe Arena.
Conform declarației de interese depusă la Guvern pe 8 aprilie 2014, Mihnea Costoiu este președinte al organizației PSD Diaspora, culmea fiind că și adversarul său Ion Săvoiu s-a ocupat de românii din Diaspora, respectiv de cei din Italia. Costoiu este însă și membru în mai multe asociații profesionale ale inginerilor și managerilor din România și Europa. În anul 2004 acesta a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în Rang de Cavaler, iar în 2008 a primit o distincție în lupta antidrog din partea Agenției Naționale Antidrog.
TERMEN
Astăzi estre ultima zi de depunere a candidaturilor pentru colegiul de senat din Gorj. Primul care şi-a depus candidatura a fost Liviu Cotojman de la PDL, urmat de Ion Săvoiu (FC) şi Mihnea Costoiu (PSD). Liberalii vor merge astăzi la BEJ cu Mihai Mazilu, iar PP-DD şi PMP nu au decis în privinţa candidaturilor.