Mare investiție turistică în Gorj, o păcăleală: Parc nefuncțional după milioane de euro cheltuite - REACȚIE

O investiție de 5 milioane de euro în Baia de Fier, promovată intens, cu mulți bani, în media locală și națională, ba chiar de instituții publice, nu este funcțională. Investiția va fi gata după o altă…investiție!

Pentru a termina investiția, primăria mai trebuie să aloce fonduri. Firma care a executat lucrările, TEM GRUP SRL, spune că și-a făcut partea și că mai are de recuperat suma de 5 milioane de lei de la primăria Baia de Fier. Parcul dendrologic nu are băncuțe, pumptrackul nu are instalația modulară pentru biciclete, locul de joacă nu este dotat cu jocuri, sera are doar fundația, iar spațiile pentru meșteșugari nu sunt nici ele gata să primească meșteri. ”Comuna Baia de Fier, în baza contractului dezvoltare a infrastructurii din Baia de Fier, îmi mai datorează 5 milioane de lei. Credeți că dacă aș fi avut puterea să fac mai mult pentru ca parcul ăsta să fie și exploatabil, n-aș fi făcut-o? Adică eu nu pot să-mi recuperez banii”, a declarat pentru Pandurul managerul firmei care a executat lucrarea. 

O investiție care ar trebui să crească și numărul de locuri de muncă în Baia de Fier cu 15%, conform proiectului, dar și numărul de turiști, nu este gata și nici nu va fi gata curând. Studiul de fezabilitate pe baza căruia a fost aprobată finanțarea, realizat de PROREDRUM SRL, a pus mari dificultăți în execuție, explică constructorul, Mihai Florescu, managerul TEM GRUP SRL. Constructorul spune că și-a făcut partea, primăria nu. ”Din punctul meu de vedere, contractul pe care firma noastră l-a avut cu UAT (n.red- unitatea administrativ-teritorială) comuna Baia de Fier este încheiat și recepționat. Valoarea de recepție 18. 377. 453 de lei. Nu cred că a fost o problemă legată de execuție, atâta timp cât noi ne-am încadrat în contractul inițial pe care l-am avut. Contractul nostru a fost pe 27 de luni și a fost respectat întocmai. Data solicitării recepției a fost în termen contractual. Recepția a fost concretizată, din considerente ce nu au ținut de mine, în ianuarie 2024, pe toate categoriile de lucrări contractate. Nu am de unde să știu care au fost problemele pentru lipsa de mobilitate, de concentrare în finalizare a proiectului în perioada contractului inițial de finanțare, cu atât mai mult cu cât societatea noastră are de încasat în baza acestui contract, la ora actuală, 5 milioane de lei”, a declarat managerul TEM GRUP SRL.


Primăria a angajat consultant pentru a obține fonduri suplimentare, deși a anunțat că investiția este finalizată. Astfel, noul termen de finalizare este decembrie 2024.
”Proiectul a intrat sau fac demersurile pentru a intra pe etapizare. Aștept și eu, la fel cum așteptați, poate și dumneavoastră, presa, un răspuns la chestia asta, când se va finaliza și cum se va finaliza. Pumptrack-ul, echipamentele locului de joacă, deci tot ceea ce ține de dotarea locului de joacă, tot ceea ce ține de întreținerea și în mentenanța parcului. Adică tractorașe, motocoase, mobilierul urban, adică băncuțe, coșuri de gunoi, sera proiectată pentru a crea material săditor în spațiile verzi, flori, arbuști ș.a.m.d. Toate aceste componente lipsesc. Toate aceste componente trebuiesc achiziționate de către primărie în mod direct. Ei ar fi trebuit să ni le pună la dispoziție în perioada execuției lucrărilor. De aceea veți vedea că există amplasamentul pentru pumptrack, cu forma lui, și nu există pumptrack în sine. De aceea veți vedea că există locul de joacă cu suprafață de tartan, cu împrejmuire, cu iluminat, și nu există mobilierul de pe locul de joacă. De aceea veți vedea că atât pe locul de joacă cât și în parc există stâlpi de iluminat, dar nu există nicio băncuță, nu există niciun coș de gunoi. Veți vedea că există fundația pentru seră și nu există sera. E adevărat că poate dintr-un exces de zel aș putea fi acuzat că am gazonat suprafața din interiorul serei, dar a fost o decizie personală. Văzând că nu ni se pune la dispoziție sera, am zis să aruncăm și aici o mână de gazon, ca măcar să fie verde, să nu crească buruieni. Eu nu am în contract de mentenanța a parcului”, a mai spus Mihai Florescu. 

Proiectul a mai inclus și realizarea de piste de biciclete și un parc dendrologic, prevăzut și el cu piste pentru mountain bike și alei înverzite.

 Florescu explică faptul că pe acele piste s-a folosit un material numit balast stabilizat și că deși are aspectul unui beton care se fărâmițează, acesta este rolul lui, pentru a imita un drum neasfaltat. 

”Acela este un circuit de montan bike. Nu au destinație pietonală, sunt gândite să asigure un mediu copie a celui natural de așa manieră încât utilizatorul să întâlnească o suprafață echivalent a unui drum neasfaltat. Soluția aplicată acolo este de balast stabilizat, nicidecum beton”.

Cât despre cei 7 kilometri de piste, acesta spune că sunt funcționale, dar admite că sunt înguste. Așa a fost proiectul, explică, pe care el a trebuit doar să-l pună în execuție:
”Da, poți să mergi cu bicicleta pe acei 7,7 km cap-coadă, ele au continuitate. Nu se finalizează niciunde în șanț, nici pista, nici trotuarele. Există un singur punct kilometric unde datorită preexistenței unei clădiri, trotuarul se îngustează la 80 cm pe o porțiune de un cm, în rest are lățime constantă de 1m și pista, și aleea pietonală.  Nu face nicio pauză, credeți-mă, este intersectată de drumuri laterale. Poate fi considerată o bucată de drum, de acord, întrucât pista de bicicletă pe 75% din lungimea este adiacentă drumului existent. Dar această bucată de drum este nou construită, deci banda destinată traficului rutier este cea existentă. În zona de acostament, deci adiacent căii de rulare auto, s-a creat o nouă bandă destinată bicicliștilor, nu este un marcaj aplicat”. 


La propunerea TEM GRUP SRL au fost făcute mici modificări de amplasare a pumptrackului, ce era inițial lângă parcul de agrement, dar și în dispunerea și accesul spre amfiteatru. A mai avut și alte propuneri, neacceptate.

”Nu sunt proiectant, sunt doar executant. Unul din lucrurile care mi-aș fi dorit a le modifica din primul moment a fost lățimea aleilor pietonale și a pistelor de bicicletă. Am avut mai multe întâlniri cu proiectanții de specialitate și ne-am dorit lucrul ăsta de la bun început. Din păcate nu s-a putut, întrucât jalon în contractul de finanțare a fost lățimea și structura lor pe verticală. Și trotuarele sunt mici, sunt înguste, dar din păcate a fost jalon în contractul de finanțare, nu s-a putut modifica. Ce s-a putut corecta, am corectat”.


Mihai Florescu a mai spus că a făcut tot ce a putut în executarea acestui proiect și speră să fie achiziționate și restul componentelor pentru a putea fi folosit de turiști și cetățeni. El mai spune că foarte importantă va fi și mentenanța investiției.
”Îmi doresc din tot sufletul să se finalizeze odată cu această etapizare post-finanțare cum i-o spune, în așa manieră încât să fie achiziționate și restul de echipamente și dotări astfel încât parcul și toată zona să fie funcțională. Și sincer, în doresc din tot sufletul să aibă parte și de o mentenanță corespunzătoare, pentru că fără mentenanță nu pot să întrețină”.

Galerie foto



Vizualizări: 7,866

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: