Manu Tomescu știe de ce politicienii locali nu vor Legea holdingului

Liderul sindical de la termocentrala Rovinari, Manu Tomescu, este dezamăgit de faptul că Legea holdingului a primit aviz negativ în comisia de industrii. Mai mult, spune că nici politicienii de pe plan local nu vor mixul energetic, pentru că polul de decizie s-ar muta la București și nu și-ar mai putea rezolva ei tot felul de probleme cum o fac acum la CE Oltenia. Tomescu a vorbit despre aceste lucruri într-un interviu la Sud FM.

Reporter: Legea holdingului a primit aviz negativ. Ce înseamnă asta pentru noi?

Manu Tomescu: Este o dezamăgire. Deocamdată e un aviz în Comisia de Industrii, legea nu a ajuns în plenul Camerei Deputaților. Era un avantaj însă un aviz pozitiv, pentru că în comisia respectivă sunt specialiștii în energie, specialiști de la care noi tot așteptăm să creeze cadrul pentru mix energetic, pe care ni-l tot promit de ani de zile.

Rep.: De ce se opun Legii holdingului?

M.T.: Este o întrebare la care și noi așteptăm răspunsuri. L-am întrebat și eu pe domnul senator Cârciumaru, prin intermediul unei televiziuni, și a spus că nu știe, dar o să se intereseze.

Rep.: Dvs. ce intuiți, vorbim din nou de interese?

M.T.: Bineînțeles. Cred că nici conducătorii locali nu-și doresc. Mă refer la parlamentari. Dacă nu au forță, de ce i-am ales? Nu au interes pentru că, dacă mixul energetic va fi creat, puterea de decizie va fi undeva la nivel central, nu va mai fi în Gorj. Zilnic, compania noastră este căutată de oameni cu tot felul de interese, primari, directori. Nu știu ce cer, dar nu cred că cer un pahar cu apă sau un șervețel. Când va fi creat mixul energetic ce vor face, vor merge la București să ceară un pahar cu apă? Este o întrebare pe care mi-o pun, pentru că altfel nu îmi explic de ce nu văd o poziție oficială a unui parlamentar din Gorj acolo, în parlament.

Rep.: Pot face ceva sindicatele?

M.T.: Noi ne simțim neputincioși în fața acestor interese. Oricâte lucruri am face noi, și eu sunt dispus ca lider sindical să particip la orice mișcare, la orice acțiune, la orice inițiativă care este în interesul companiei noastre, dar vedem că suntem prea mici în fața acestor interese.

Rep.: Poate rezista acum sistemul energetic fără termocentralele pe cărbune?

M.T.: Să vă dau un exemplu. Dacă mâine CEO vrea să oprească un grup energetic pentru reparații, nu are cum, pentru că nu îl lasă dispecerul național. Iar locurile noastre de muncă devin nesigure. Atelierele noastre de mentenanță lucrează sub o presiune fantastică. Haideți, haideți, că trebuie să terminăm repede, că nu are cine produce energie și se duce energia la vale. Asta vreau să spună parlamentarii noștri în parlament, că de asta i-am trimis acolo.

Vizualizări: 1,647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: