Măicuţe şi călugări învaţă la un liceu din Târgu-Jiu

Cinci măicuţe şi un călugăr învaţă cot la cot cu elevii Liceului Teologic din municipiul Târgu-Jiu. Deşi au trecut de mult de vârsta de licean, aceştia vor să-şi termine studiile. Elevii i-au primit foarte bine pe slujitorii lui Dumnezeu, iar profesorii nu fac nicio diferenţă între ei şi ceilalţi liceeni.

Cele cinci măicuţe au  între 28 şi 38 de ani şi sunt de la Mănăstirile Tismana şi Strâmba Jiu. Călugărul are 33 de ani şi slujeşte la Mănăstirea Crasna.

Împreună cu două măicuţe a ajuns în clasa a XI-a, alte două măicuţe sunt în clasa a X-a, iar alta este în primul an de liceu. Măicuţele sunt la clasele de patrimoniu, iar călugărul la clasa de pastorală.

Chiar dacă mai au şi absenţe, toţi să străduiesc să înveţe cât mai bine la şcoală. „Ele se străduiesc să înveţe cât mai bine. La unele materii au chiar note mari, la unele mai micuţe. Asta este, au şi ele o vârstă, au pierdut o vreme bună legătura cu şcoala. Mai lipsesc când este sărbătoare pentru că trebuie să fie la Mănăstire“, a declarat directorul liceului, Gheorghe Benegui.

Călugărul stă în gazdă la un coleg, călugăriţele fac naveta

Slujitoarele lui Dumnezeu fac zilnic naveta la şcoală, iar călugărul stă în gazdă la un coleg de clasă. „Cu aprobarea Mitropoliei Olteniei şi cu o recomandare de la Mănăstirile unde slujesc, măicuţele şi călugărul s-au înscris la şcoală să-şi termine studiile.  Una dintre măicuţe este foarte bună la franceză, a tradus chiar şi cărţi. Ea a slujit vreo 8 ani la o Mănăstire din Franţa înainte să ajungă la Tismana şi vrea să fie stareţă la un lăcaş de cult din ţară, iar pentru asta îi trebuiesc studii. În fiecare zi vin cu maşinile Mănăstirilor la Şcoală, stau la ore iar apoi pleacă. Călugărul nu are posibilitatea să facă naveta şi nu a vrut să stea în internat. Acum locuieşte acasă la un coleg”, a mai spus directorul. 

Călugărul: Până la şcoală uit

Chiar dacă au trecut de mult de vârstă de licean s-au integrat foarte bine în colectivul de elevi. „Noi ne înţelegem foarte bine cu măicuţele. Le ajutăm la teme, le mai dăm lecţiile, le arătăm acolo unde nu ştiu. El ne mai învăţă lucruri de ale lor. S-au integrat foarte bine. Parcă de când au venit, clasa este mai disciplinată“.

Atât călugărul, cât şi măicuţele vor să-şi termine studiile, chiar dacă le este destul de greu. „Ne-am integrat, dar este destul de greu. Eu îmi conspectez acasă, dar până la şcoală uit. Îmi mai arată colegii. Materia este multă, grea. Profesorii sunt înţelegători cu noi, ne dau teme mai uşoare, când ne ascultă sunt mai indulgenţi. Sperăm să ne descurcăm”, spune călugărul Ilyeş Cristian.

Pentru cadrele didactice care predau la Liceul Teologic toţi elevii sunt la fel şi toţi au dreptul să studieze. „Noi îi privim la fel pe toţi elevii. Avem o relaţie bună cu ei. Suntem prieteni, colaborăm, dar când este vorba de ascultat şi pus note stăm de vorbă când sunt pregătiţi”, spune profesorul de matematică Aurel Dobriţescu. 

Galerie foto


Vizualizări: 449

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: