Mai mulţi medici veterinari vor să închidă cabinetele
Numărul de animale crescute în gospodării scade de la o lună la alta în judeţul Gorj, a spus directorul DSVSA, Nicolae Călescu. Pe cale de consecinţă, mai mulţi medici veterinari se gândesc să își închidă cabinetele, pentru că nu pot câștiga bani nici cât să acopere salariile lor și ale asistenţilor.
Medicii veterinari concesionari din zona de sud a judeţului Gorj vor să închidă cabinetele, care nu mai sunt rentabile din cauza numărului mic de animale de pe raza localităţii.
Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranţă Alimentară, a spus că este vorba de localităţile cu populaţie îmbătrânită, unde oamenii nu mai au putere să crească animale.
Numărul de animale scade de la lună la lună
Călescu a spus că medicii care au mai multe circumscripţii se descurcă mai bine. „Efectivele de animale scad de la lună la lună. Probabil că lumea la nivelul satelor a îmbătrânit, nu mai are cine să se ocupe de animale. Noroc că mai sunt aceste proiecte care încurajează tinerii să se ocupe de creșterea animalelor. Am avut discuţii cu medicii veterinari concesionari, toţi se plâng, unii chiar vor să renunţe la circumscripţii pentru că nu mai au efective de animale. Lucrează în mediul privat, tarifele au rămas mici, trebuie să își asigure salariul lor și al asistenţilor”, a spus Nicolae Călescu la Sud FM.
Călescu a dat și un exemplu de comună din Gorj unde au rămas puţine animale: „Avem comuna Ionești, unde medicul a vrut să renunţe demult, pentru că sunt 80 de bovine, oi aproape deloc, cai foarte puţini, nu are de unde să strângă venituri. Noroc că sunt medici care au două sau trei circumscripţii și așa își mai pot rotunji veniturile”.
Nicolae Călescu spune că efectivele sunt în scădere chiar și în zonele de munte, care au tradiţie în creșterea animalelor. Sunt zile în care zeci de animale iau calea abatoarelor din alte judeţe.
PARADOX
În timp ce numărul de animale domestice scade, cel de animale sălbatice este în creștere. „În discuţiile avute cu responsabilii fondurilor de vânătoare, am înţeles că efectivul de animale a crescut, atât la mistreţ, cât și la urs. Un motiv este și faptul că a scăzut braconajul”, a spus Călescu.