Mai multe instituţii la Consiliul Judeţean. Director: Ar fi conflict de interese!

Agenţia pentru Protecţia Mediului, Palatul Copiilor şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport ar putea ajunge în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, de la 1 ianuarie 2018. Directorii instituţiilor vizate nu au primit prea multe informaţii, însă părerile sunt împărţite atunci când vine vorba despre  avantajele pe care le-ar avea direcţiile respective. Şeful APM Gorj vorbeşte chiar de un conflict de interese în care ar intra Consiliul Judeţean dacă trecerea ar urma să aibă loc de anul viitor.

Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean Gorj, a declarat marţi că la nivel naţional se fac simulări cu privire la descentralizarea câtorva instituţii, respectiv trecerea lor în subordinea consiliului. „Noi am dat un acord de principiu în ceea ce priveşte coordonarea acestei activităţi, este vorba de buget şi modalităţile de transfer a personalului către Consiliile Judeţene. Ni s-a spus clar că nu vor fi reduceri de personal pentru că se încadrează în standardele de cost şi nu sunt probleme cu numărul salariaţilor. Este o primă etapă în ceea ce priveşte procesul de descentralizare”, a declarat Cosmin Popescu, şeful CJ Gorj.

„Să preia responsabilităţi, nu salariaţi”

Numai că descentralizarea nu este văzută tocmai cu ochi buni de unii salariaţi ai instituţiilor vizate. „Este vorba ca anumite activităţi să fie reglementate de Consiliul Judeţean. De exemplu, autorizarea restaurantelor, a barurilor, a spălătoriilor auto, astea pot trece de Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean ar urma să preia responsabilităţi, nu salariaţi, asta a fost propunerea venită dinspre Ministerul Mediului”, a spus Nicolae Giorgi, şeful APM, care a ţinut să precizeze că pot să apară anumite conflicte de interese pentru că „Consiliul Judeţean este şi titular de investiţii, or dacă ar trece să reglementeze el acorduri de mediu ar fi conflict de interese”.

Salarii mai bune la CJ

Confuzie este şi la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport. Horaţiu Gorun, directorul acestei instituţii, vede benefică această mutare. „Sunt trei variante care înţeleg că se discută la nivel naţional: una ar fi să trecem aşa cum suntem la Consiliul Judeţean, alta ar fi să plece doar direcţia, personalul, iar patrimoniul să fie gestionat în continuare de la Bucureşti şi a treia variantă este ca unii să rămână cu patrimoniul şi unii să plece la Consiliul Judeţean. Eu aş prefera să trecem cu totul, şi cu patrimoniu, adică toată structura. Cred că grila de salarizare de la Consiliul Judeţean ne avantajează pe noi că avem salarii foarte mici”, a declarat Horaţiu Gorun, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport.

Avantajaţi ar fi şi salariaţii Palatului Copiilor, directorul Codruţa Florescu mărturisind că cei de la nivel judeţean cunosc mai bine activitatea instituţiei. „Ei cunosc mai bine activitatea noastră şi sunt convinsă că aşa cum şi celelalte instituţii de cultură beneficiază de sprijinul Consiliului şi noi vom fi incluşi şi cu siguranţă ne va fi mai bine”, a declarat Codruţa Florescu, directorul Palatului Copiilor din Târgu Jiu.   

Vizualizări: 1,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: